Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Brīdināšanas paziņojumu iedzīvotājiem izdevumus daļēji segs ES

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Mobilo sakaru operatoru nodrošināto agrīnās brīdināšanas paziņojumu nosūtīšanu iedzīvotājiem paredzēts daļēji segt no Eiropas Savienības (ES) līdzekļiem.

Mobilo sakaru operatoru izmaksas šūnu apraides tehnoloģiju ieviešanas procesā segs no šūnu apraides tehnoloģiju ieviešanai piešķirtā publiskā finansējuma, tostarp no ES kohēzijas politikas programmas līdzekļiem, vēstulē Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai norāda Satiksmes ministrija un satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

Kohēzijas attiecīgais finansējums paredzēts, lai veicinātu risku novēršanu un noturību pret katastrofām.

Saeima decembrī konceptuāli atbalstīja grozījumus Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likumā par pienākumu mobilo sakaru operatoriem nodrošināt agrīnās brīdināšanas paziņojumu nosūtīšana iedzīvotājiem vienlaikus.

SM norāda, ka visi trīs Latvijā esošie mobilie operatori likumprojektu konceptuāli atbalsta. Reizē ministrijā skaidro, ka likumā nepieciešams arī skaidri noteikt mobilo operatoru attiecīgā pienākuma izpildes finansējumu. SM rosina šo precizējumu iesniegusi likumprojekta skatīšanai galīgajā lasījumā.

Kā ziņots, lai iedzīvotājiem un atbildīgajām institūcijām agrīnās brīdināšanas paziņojumus varētu nosūtīt vienlaikus, likumprojektā paredzēts, ka elektronisko sakaru komersantiem, kuri nodrošina publisko mobilo elektronisko sakaru tīklu, būs jānodrošina savu tīklu savietojamība un sadarbspēja ar valsts agrīnās brīdināšanas sistēmu, izmantojot šūnu apraides tehnoloģiju.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, saņemot informāciju par dažāda rakstura apdraudējumiem vai katastrofas situācijām, šūnu apraidē varēs nodrošināt iedzīvotāju agrīno apziņošanu, izmantojot mobilo sakaru operatoru, paredz likumprojekts.

Šūnas apraides tehnoloģijas risinājums ļauj apvienot divus funkcionāli nozīmīgus agrīnās brīdināšanas sistēmas elementus - brīdināšanu un informēšanu. Lai nodrošinātu nacionālās un sabiedrības drošības intereses dažādās apdraudējuma situācijās, apdraudējuma teritorijā esošajiem cilvēkiem vienlaikus tiks nosūtīta informācija uz viņu mobilajiem telefoniem par negadījumu vai apdraudējumu, tā iemesliem, kā arī informācija par sagaidāmo rīcību.

Brīdinājumus varēs nosūtīt dažu minūšu laikā, neatkarīgi no apdraudējuma teritorijas lieluma un saņēmēju skaita teritorijā, teikts likumprojekta anotācijā.

Izmantojot šūnu apraides sistēmu, informāciju būs iespējams nosūtīt vienlaikus lielam mobilo ierīču lietotāju skaitam, turklāt visiem mobilo telefonu lietotājiem neatkarīgi no sakaru operatora un pieslēguma veida, tostarp tūristiem, kuri izmanto viesabonēšanas pakalpojumu. Informāciju šūnu apraidē varēs saņemt vairākās valodās, bez laika nobīdes, un to var nodrošināt atbilstošā veidā arī cilvēkiem ar dzirdes vai redzes traucējumiem. Nosūtītā informācija mobilajā telefonā parādīsies ar skaņas signālu.

Saeimā vēl turpināsies darbs pie likumprojekta izstrādes.