Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

TM izsaka pateicību kriminālsodu izpildē iesaistītajiem brīvprātīgajiem

© Ģirts Ozoliņš/F64

Tieslietu ministrija piektdien pasniedza ikgadējo apbalvojumu "Cilvēks - cilvēkam", lai izteiktu atzinību kriminālsodu izpildē iesaistītajiem brīvprātīgajiem, kas strādā ar ieslodzītajiem vai probācijas klientiem, aģentūru LETA informēja ministrija.

Ikgadējais apbalvojums "Cilvēks - cilvēkam" izveidots ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu. Apbalvojuma nosaukums "Cilvēks - cilvēkam" aizgūts no Valsts probācijas dienesta akcijas ar šādu nosaukumu, kas kopš 2003.gada tiek rīkota Cēsu Audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem.

Šogad apbalvojumu trīs nominācijās saņēma trīs laureāti, kas brīvprātīgi un nesavtīgi atbalsta notiesātos gan ieslodzījuma vietās, gan laikā, kad viņi ir probācijas klienti, tādējādi palīdzot viņiem atgriezties sabiedrība un kopumā veicinot sabiedrības drošību.

Nominācijā par ieguldījumu sabiedrības iesaistīšanā un resocializācijas procesa veicināšanā un popularizēšanā kriminālsodu izpildes jomā balvu saņēma Jānis Barkāns.

Barkāns Valsts probācijas dienesta Vidzemes reģiona struktūrvienības Madonas nodaļā kopš 2019.gada 6.marta darbojas kā līdzgaitnieks. Viņš ir bijis līdzgaitnieks vismaz desmit aizbilstamajiem. Vīrietis ir uzņēmies atbildību par aizbilstamajiem, kuriem ir atkarību izraisošu vielu, pārsvarā alkohola, atkarība.

Nominācijā par personisku un pašaizliedzīgu ieguldījumu brīvprātīgajā darbā kriminālsodu izpildes jomā saņēma Jānis Liepiņš.

Pirmā sadarbība ar Liepiņu Iļģuciema cietumam aizsākās šī gada maijā, kad katru savu pirmdienas vakaru viņš sāka veltīt cietuma notiesāto personu fiziskās kultūras attīstīšanā un nostiprināšanā ar apļa treniņa palīdzību.

Nominācijā par ieguldījumu inovāciju un jaunas prakses ieviešanā brīvprātīgo darbā kriminālsodu izpildes jomā saņēma Lolita Terēze Nicmane.

Nicmane ir Valsts probācijas dienesta Atbildīguma un atbalsta apļu brīvprātīgā kopš 2016.gada, kopš 2017.gada viņa ir brīvprātīgā līdzgaitniece probācijas klientiem un kopš 2018.gada viņa ir arī brīvprātīgā izlīguma procesa starpniece.

Lolita ir vadījusi un organizējusi vismaz 10 izlīguma procesus starp probācijas klientu un cietušo, strādājusi atbildīguma un atbalsta apļos ar trīs aizbilstamajiem, kuri ir notiesāti par noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību, kā arī ir bijusi līdzgaitniece vismaz astoņiem probācijas klientiem.

Sieviete uzsvērusi, ka cilvēks, kurš dzīvē pieļāvis kļūdu nav zudis sabiedrībai, viņam ir jādod otra iespēja un sabiedrības līdzdalība var sekmēt veiksmīgus resocializācijas procesus.

Papildus nominācijām, Tieslietu ministrija šogad pasniedza arī Tieslietu ministrijas pateicības rakstus vairākiem brīvprātīgajiem - Lailai Škobai un biedrības "Bona fide Latvia" brīvprātīgajiem.