Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Daļa Saeimas deputātu varēs neatklāt visus savus ienākumus

© Romāns Kokšarovs/f64

Valdība rīt plānojusi skatīt iespējamos grozījumus likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", paredzot, ka par publiski nepieejamu informāciju deklarācijā tiks padarītas ziņas par amatu, kuru valsts amatpersona ieņem kā zemessargs, kā arī informāciju par ienākumiem, kurus valsts amatpersona guvusi, pildot dienestu Zemessardzē vai Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vienībā atbilstoši līgumam par dienestu Zemessardzē.

Lai mainīgajos drošības situācijas apstākļos ierobežotu informācijas pieejamību attiecībā uz to personu loku, kas pilda dienestu Zemessardzē, kā arī, lai nodrošinātu personu datu aizsardzību zemessargiem, kuriem atbilstoši Likuma prasībām iesniedzama valsts amatpersonu deklarācija, neatklājot šo personu saikni ar Zemessardzi, MK sēdē iesniegtais likumprojekts paredz grozīt likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" 26.pantu. Atbilstoši sagatavotajiem grozījumiem šī 26.pantā, par publiski nepieejamas deklarācijas daļu paredzēts atzīt informāciju par amatu, kuru valsts amatpersona ieņem kā zemessargs, kā arī informāciju par ienākumiem, kurus valsts amatpersona guvusi, pildot dienestu Zemessardzē vai Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vienībā atbilstoši līgumam par dienestu Zemessardzē.

Publiski pieejamās valsts amatpersonu deklarācijas daļas informācijas ierobežošanai, tajā neiekļaujot informāciju par amatu, kuru valsts amatpersona ieņem kā zemessargs, kā arī informāciju par ienākumiem, kurus valsts amatpersona guvusi, pildot dienestu Zemessardzē vai Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vienībā atbilstoši līgumam par dienestu Zemessardzē, nepieciešamas izmaiņas Valsts ieņēmumu dienesta Publiskojamo datu bāzē. Pēc Finanšu ministrijas aprēķiniem izmaiņu izstrādei Valsts ieņēmumu dienestam provizoriski varētu būt nepieciešami papildus finanšu budžeta līdzekļi 33 323,40 euro (ar PVN) apmērā un turpmāk ik gadu risinājuma uzturēšanas izmaksu nodrošināšanai nepieciešami 2 332,64 euro (ar PVN). Valsts ieņēmumu dienesta Publiskojamo datu bāzes izmaiņu izstrādei un ieviešanai nepieciešami ne mazāk kā trīs kalendāriem mēneši no likumprojekta "Grozījumi likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" apstiprināšanas brīža.

Portāls NRA jau rakstīja, ka 14. Saeimā no ievēlētajiem 100 deputātiem septiņi dienē Zemessardzē. NBS neatklāj, kuri no viņiem ir zemessargi, tomēr publiski pieejamā informācija liecina, ka Zemessardzē, piemēram, dienē Rihards Kols (NA) un Jānis Dombrava (NA). Tāpat publiski pieejamā informācija liecina, ka Saeimā ievēlēti arī rezerves virsnieki.