Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā

Eiropas komisija steidzina ieviest eiro valūtā veiktus zibmaksājumus

© pixabay.com

Komisija šodien pieņēma tiesību akta priekšlikumu, lai zibmaksājumus euro valūtā darītu pieejamus katram iedzīvotājam un uzņēmumam, kam ir bankas konts ES un EEZ valstīs. Priekšlikuma mērķis ir nodrošināt, ka euro zibmaksājumus visā ES ir iespējams veikt par pieņemamu cenu, drošā veidā un bez šķēršļiem, vēsta Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks jautājumos par ekonomiku cilvēku labā Valdis Dombrovskis sacīja: "Daudzās valstīs zibmaksājumi strauji kļūst par normu. Tiem vajadzētu būt pieejamiem ikvienam Eiropā, lai mēs saglabātu konkurētspēju pasaules mērogā un maksimāli izmantotu digitālā laikmeta piedāvātās inovācijas iespējas. Cilvēkiem ir lielākas izvēles iespējas un ērtības, uzņēmumi gūst labumu no labākas naudas plūsmas kontroles un ietaupītām izmaksām."

Zibmaksājumi sniedz cilvēkiem iespēju jebkurā diennakts laikā pārskaitīt naudu desmit sekunžu laikā. Tie notiek daudz ātrāk par tradicionālajiem kredīta pārvedumiem, kurus maksājumu pakalpojumu sniedzēji pieņem tikai darba laikā un kuri nonāk maksājuma saņēmēja kontā tikai nākamajā darbdienā, kā rezultātā šis process var ilgt līdz pat trim kalendārajām dienām. Zibmaksājumi ir ievērojami ātrāki un ērtāki patērētājiem, piemēram, lai apmaksātu rēķinus vai saņemtu steidzamus pārskaitījumus (arī medicīniskas ārkārtas situācijas gadījumā). Turklāt tie palīdz būtiski uzlabot naudas plūsmu un rada izmaksu ietaupījumus uzņēmumiem, jo īpaši MVU, tostarp mazumtirgotājiem. Tie ļauj atbrīvot finanšu sistēmā bloķētu, tā teikt, "karājošos" naudu, ko līdz ar to var agrāk izmantot patēriņam vai ieguldījumiem (ik dienas šādu līdzekļu apjoms ir gandrīz 200 miljardi EUR). Taču 2022.gada sākumā tikai 11% no visiem euro kredīta pārvedumiem ES bija tūlītēji pārvedumi. Šā priekšlikuma mērķis ir novērst šķēršļus, kas kavē zibmaksājumu un to sniegto priekšrocību plašāku izmantošanu.

Plašāka informācija: Maksājumi: Komisija ierosina paātrināt euro valūtā veiktu zibmaksājumu ieviešanu (europa.eu)