Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

ST priekšsēdētājs: Ilgu laiku esam dzīvojuši pārliecībā, ka demokrātija pastāvēs vienmēr, taču tā nav

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Jaunajā pasaules kārtībā esam nonākuši tikai daļēji sagatavojušies, atklājot starptautisko konferenci "Ilgtspēja kā konstitucionālā vērtība: Nākotnes izaicinājumi", šādu viedokli pauda Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Aldis Laviņš.

Arvien vairāk pasaules līderi un citas ietekmīgas personas aicina paraudzīties uz apstākļiem, kādos funkcionē demokrātiskās iekārtas pasaulē tieši šobrīd un atzīt, ka ilgu laiku esam dzīvojuši pārliecībā, ka demokrātija ir garantēta un tā pastāvēs vienmēr. "Taču tā nebūt nav," uzsvēra Laviņš.

Pēc viņa vārdiem, demokrātija nav iespējama ārpus valsts, tāpēc pašas valsts pastāvēšana ir viena no vērtībām demokrātiskā tiesiskā valstī. Šādai valstij ir pienākums ar visiem juridiskajiem līdzekļiem nodrošināt savu eksistenci un novērst pastāvēšanas draudus.

Laviņš atzina, ka tas rada sava veida apburto loku, proti, apdraudējumu demokrātijai drīkst novērst tikai demokrātiskā un tiesiskā veidā, turpretim vēršanās pret demokrātiju bieži tiek īstenota ar demokrātiskas tiesiskas valsts sniegtajiem līdzekļiem.

"Lai izkļūtu no šī apburtā loka, nedrīkstam pieļaut demokrātijas funkcionēšanu vienīgi tādā veidā, ka kāda sabiedrības grupa to akceptē tikai tad, kad tai vēlamais risinājums, viedoklis vai regulējums gūst virsroku. Demokrātija ir jāaizsargā un par to jāiestājas katram no mums un šis nav tikai likumdevēja vai valdības uzdevums," norādīja Laviņš.

Laviņš uzsvēra, ka jau vairāk nekā pusgadu ir jāapzinās, ka pēc Krievijas sāktā kara pret Ukrainu ģeopolitiskie apstākļi arī vides ilgtspējas jautājumā mainījušies uz nenoteiktu laiku.

"Jaunajā pasaules kārtībā esam nonākuši, manuprāt, tikai daļēji sagatavojušies. Piemēram, enerģētikas krīzes apstākļos mūsu iespējas izmantot atjaunojamos energoresursus joprojām nav apgūtas pietiekamā apjomā, tādējādi daži no vides ilgtspējas jautājumiem atkal ir jaunu izaicinājumu priekšā," uzsvēra ST priekšsēdētājs.

Eiropas valstis gatavojas ziemai uzkrājot fosilo kurināmo, kura izmantošanā vēl nesen tika uzsvērts, ka notiks no tā pakāpeniska atbrīvošanās.

Ņemot vērā minēto tiesām ir jāspēj ieraudzīt šo īpašo kontekstu panākot līdzsvaru starp ilgtermiņa virzīšanos uz videi draudzīgu enerģētiku no vienas puses un akūtajām vajadzībām garantēt cilvēka cienīgus dzīves apstākļus energoresursu krīzes laikā no otras puses, norādīja Laviņš.

Jau ziņots, ka ST šodien un rīt rīkos starptautisko konferenci "Ilgtspēja kā konstitucionālā vērtība: Nākotnes izaicinājumi", ar kuru atzīmēs ST 25 gadu jubileju un Satversmes simtgadi.