Otrdiena, 21.maijs

redeem Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs

arrow_right_alt Latvijā

Nelaime jūras ērgļu ligzdā Durbē

© Ekrānuzņēmus/Dabasdati

Lai gan jūras ērgļu ligzdā Durbē abas izdētās olas apēda svešs ērglis, ornitologs Jānis Ķuze pieļauj, ka vēl iespējams šogad sagaidīt jaunu ērgļu paaudzi. Milda vēl var izdēt jaunu olu un, ja paveiksies, arī izperēt.

Mildas jaunajam kavalierim Voldim ar olu sargāšanu un perēšanu Mildas prombūtnē īsti neveicās. Parasti ērgļu pāris perē uz maiņām, bet pašlaik Voldis oliņas silda vien īsu brīdi un tad metas pakaļ Mildai, kura aizlidojusi medībās vai izvingrināt spārnus. Ligzdas vērotāji, redzot, kā Voldis nesargā olas, kuras apēda sveša ērgļu mātīte, rosināja atņemt viņam vārdum kas tika iedots par godu Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim, kas tik drošsirdīgi sargā savu valsti un tautu.

"Šodien bijām liecinieki ļoti interesantam notikumu pavērsienam - vismaz man citi šādi gadījumi nav zināmi. Lomu nospēlēja tas, ka tēviņš ir jauns un nepieredzējis, tā saite ar teritoriju un šo partneri vēl nav tik izteikta. Mātīte turpina perēt inerces dēļ, tomēr nevar izslēgt, ka šajā ligzdā tiks izdēta vēl kāda ola, tuvākā aptuveni nedēļa vai divas rādīs. Putnu, kas izēda olas, gredzenoju 25.05.2016 Jaunpils apkārtnē. Tā ir jauna mātīte, kas sasniegusi ligzdošanas vecumu un meklē ligzdošanas teritoriju, nevar izslēgt, ka redzēsim to te vēl un konflikti turpināsies. Un vēl - aicinu komentāros atturēties no aizvainojošu epitetu veltīšanas putniem. Tā ir privilēģija - vērot dabas norises šādā tuvplānā. Katrs šāds gadījums vairo mūsu zināšanas, " dabasdati forumā raksta Jānis Ķuze.

Pirmo olu Milda šogad izdēja 15. martā, otru - 18. martā. Tā kā jūras ērgļu ola tiek perēta 38 dienas, tad jaunie ērglēni, ja perēšana būtu bijusi veiksmīga, būtu pasauli ieraudzījuši aprīlī.

Ligzdā notiekošo iespējams komentēt Dabasdati.lv forumā latviešu valodā un Looduskalender.ee forumā angļu valodā.