Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

Asociācija: Latvijas degvielas mazumtirgotājiem krājumi ir pietiekami

© Vladislavs Proškins / F64

Latvijas degvielas mazumtirgotājiem krājumi ir pietiekami, taču viņi nebija martā paredzējuši tik strauju realizācijas kāpumu, teica Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas izpilddirektore Ieva Ligere.

Viņa skaidroja, ka ir vairāki faktori, kas ietekmē piegādes apjomus. Degvielas piegādātāji veic degvielas pasūtījumus un piegādes pēc plāna, attiecīgi marta apjomi tika pasūtīti februārī.

Degvielas piegādātāji nebija paredzējuši tik strauju realizācijas kāpumu, turklāt degvielas krājumi martā ir viszemākie gada ietvaros, jo no 1.aprīļa ziemas dīzeļdegviela ir jānomaina uz vasaras dīzeļdegvielu ar obligāto biodegvielas piejaukumu.

Ligere stāstīja, ka pasaulē kopumā šobrīd ir mazāki naftas un degvielas krājumi, kas operatīvi neļauj pasūtīt papildu apjomus. Viņa skaidroja, ka degvielas piegāžu apjomi no rūpnīcām notiek pēc iepriekšēja plāna. Ja tiek prasītas papildus degvielas apjomi, tad tie var nebūt uzreiz pieejami un nodrošināmi, jo arī rūpnīcas ražo degvielu pēc plāna atbilstoši noslēgtajiem līgumiem.

Kā uzsvēra Ligere, tas nenozīmē, ka var aptrūkties degviela, bet gan to, ka pie strauja pieprasījuma palielinājuma, kas nebija prognozēts, paiet zināms laiks, kamēr degvielu pasūta, saražo un piegādā.

Degvielas mazumtirgotāja AS "Virši-A" valdes priekšsēdētājs Jānis Vība norādīja, ka, turpinoties karadarbībai Ukrainā, novērots, ka uzņēmuma degvielas uzpildes stacijās dienas gaitā periodiski ir lielāks klientu pieplūdums.

Viņš arī uzsvēra, ka nav pamata bažām par degvielas pieejamību.

Arī degvielas mazumtirgotāja "Circle K" degvielas kategorijas vadītājs Gatis Titovs norādīja, ka klienti iepērk degvielu lielākos daudzumus visās "Circle K" degvielas uzpildes stacijās Latvijā, taču šobrīd lielu rindu uzpildes stacijās nav un degvielas pieejamība ir stabila.

"Jau kopš gada sākuma esam strādājuši pie tā, lai mūsu termināļos būtu maksimāli daudz degvielas krājumu, kā arī esam noslēguši vairākus ilgtermiņa līgumus ar piegādātājiem ārpus Krievijas. Degvielas krājumi ir pietiekoši, un arī mūsu piegādātāji apliecina, ka nav gaidāms degvielas piegādes deficīts," pauda Titovs.