Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Slimnīcu biedrības vadītājs skaidro, ka lielākā neskaidrība ir samaksa par virsstundām

© Dmitrijs Suļžics / F64

Slimnīcās Covid-19 izplatības dēļ prombūtnē ir vairāk nekā 500 darbinieki, līdz ar to daudziem mediķiem nākas strādāt virsstundas, bet problēmas veidojas ar šo virsstundu apmaksu, pavēstīja Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs.

Runājot par ierobežojumu mazināšanu no 1.marta, Kalējs uzsvēra, ka pats galvenais ir ierobežot infekcijas izplatību. Ja tomēr ierobežojumi mīkstināšana palielinās Covid-19 izplatību, tad tas ietekmēs gan ārstus, gan mediķus.

Jautāts, kā slimnīcas tiek galā ar slimojošo darbinieku problēmu, Kalējs atzīmēja, ka tos darbiniekus, kas ir sasirguši vai atrodas karantīnā, jāaizvieto citiem darbiniekiem, līdz ar to palielinās slodze pārējiem.

Viņš norādīja, ka slodzes palielinājums ir samērā liels, piemēram, ir darbinieki, kuri strādā dubulststundas, tomēr, biedrības vadītāja ieskatā, lielākā neskaidrība ir samaksa par virsstundām. Par tām ir jāmaksā dubultā, tomēr valsts apmaksātais pakalpojums neietverot dubulto samaksu, līdz ar to saslimušo vai karantīnā esošo darbinieku aizvietošana ir samērā sarežģīta.

Runājot par to, vai nepieciešams noteikt balstvakcināciju par obligātu, Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs uzsvēra, ka balstvakcīna pasargā no smagas saslimšanas. Kalējs uzsvēra, ka tā ir katra cilvēka izvēle - saņemt vai nesaņemt balstvakcīnu, bet ir novērots, ka tie medicīnas darbinieki, kas ir saņēmuši visas trīs vakcīnas, ir vairāk pasargāti. Arī pacienti, kuri saņēmušas trīs Covid-19 vakcīnas devas, slimo daudz vieglāk un reizēm bezsimptomātiski, un inficēšanās tiek konstatēta, tikai saņemot pozitīvu testu.

Februārī sasniegts augstākais Covid-19 dēļ vienlaicīgi prombūtnē esošo ārstniecības iestāžu darbinieku skaits, pārsniedzot 2020.gada nogales rādītājus, liecināja Veselības ministrijas (VM) sagatavotā informācija, ko otrdien skatīja valdībā.

VM atzīmēja, ka turpinās prombūtnē esošo un ar Covid-19 inficēto darbinieku skaita pieaugums. Turklāt februārī sasniegts līdz šim augstākais vienlaicīgi prombūtnē esošo darbinieku skaits Covid-19 dēļ, pārsniedzot 2020.gada nogales rādītājus.

VM apkopojusi datus no vairāk nekā 40 ārstniecības iestādēm, kas liecina, ka 2021.gada nogalē augstākais vienlaicīgi prombūtnē esošo ārstniecības iestāžu darbinieku skaits Covid-19 dēļ sasniedza 628 gadījumus. Savukārt pagājušā gada sākumā prombūtnē esošo darbinieku skaits sasniedza pat 1455.

Šī gada sākumā prombūtnē esošo ārstniecības iestāžu darbinieku skaits pakāpeniski pieaudzis, un pašlaik ar Covid-19 inficējušies vai izolācijā ir 1593 slimnīcu darbinieki, kas ir vairāk nekā pērn gada sākumā un 2020.gada beigās.