Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Janvārī ievērojami pieaudzis darba sludinājumu skaits

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Pagājušajā gadā un arī 2022.gada janvārī ievērojami pieaudzis darba devēju sludinājumu skaits, piedāvājot jaunas vakances, otrdien "SEB bankas" makroekonomikas apskata "Nordic Outlook" prezentācijā sacīja personāla atlases kompānijas "CV Online" vadītājs Aivis Brodiņš.

Viņš informēja, ka 2021.gadā darba devēji "CV Online" ievietojuši vairāk nekā 45 000 sludinājumus par darbinieku vakancēm, kas ir pieaugums par 80% salīdzinājumā ar 2020.gadu un par 41% vairāk nekā 2019.gadā.

Savukārt šogad janvārī darba devēju ievietoto sludinājumu skaits ir par 20% lielāks nekā 2021.gada rudenī, teica Brodiņš.

Viņš atzina, ka no darba devēju puses pēdējā laikā vērojama ļoti augsta aktivitāte, meklējot jaunus darbiniekus, kas esot pozitīvi arī darba ņēmējiem, jo parādās arvien vairāk iespēju atrast jaunu darbu.

Darba devēju, kuri "CV Online" publicējuši vismaz vienu sludinājumu par vakanci, pērn pieaudzis par 38% salīdzinājumā ar 2020.gadu un par 20% salīdzinājumā ar 2019.gadu.

Brodiņš informēja, ka visvairāk jaunus darbiniekus meklē informācijas tehnoloģiju (IT) nozare - 11% no visiem sludinājumiem, pārdošanas un tirdzniecības nozares - katra pa 9%, administrēšanas un asistēšanas nozarē bijuši 8% sludinājumu, biznesa pakalpojumu nozarē - 7%, tehnoloģijās un zinātnē - 6%, finansēs un grāmatvedībā - 6% sludinājumu.

Savukārt kandidātu skaits uz vakancēm darba tirgū ir ievērojami sarucis - par 54% salīdzinājumā ar 2020.gadu, stāstīja Brodiņš. Ja 2020.gadā uz katru brīvo vakanci pieteicās vidēji 35-38 pretendenti, tad 2021.gada nogalē un 2022.gada sākumā uz katru brīvo vakanci piesakās vairs tikai 12-14 pretendenti.

Tāpat Brodiņš informēja, ka saskaņā ar "CV Online" šā gada janvārī veikto darba devēju aptauju 54% darba devēju šogad plāno pieņemt darbā jaunus darbiniekus, bet tikai 2% darba devēju darbiniekus plāno atlaist.

Lielākais pieprasījums pēc jauniem darbiniekiem ir apstrādes rūpniecībā - 18% no sludinājumiem, tirdzniecībā - 14%, IT nozarē - 12% un transporta un uzglabāšanas nozarē -12%.

Brodiņš stāstīja, ka 69% aptaujāto darba devēju norādījuši, ka darbinieku pieejamība kļuvusi sarežģītāka. Darbinieku piesaistei 61% aptaujāto darba devēju šogad plāno palielināt darba algu, vidējais algas pieaugums plānots aptuveni 8% apmērā. Kā algas palielināšanas iemeslu 58% darba devēju minējuši esošo darbinieku noturēšanu.