Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Tabletes Covid-19 ārstēšanai Latvijā tik drīz nebūs pieejamas

© Ilze Zvēra / F64

Medikamenti tablešu formā, ko katrs varētu nopirkt aptiekā, joprojām nav reģistrēti, turklāt to cena pašlaik mērāma simtos eiro, ziņo LTV raidījums "Panorāma".

Lai gan aizvadītajās dienās viena pēc otras parādījās ziņas par jauniem preparātiem, tajā skaitā tabletēm Covid-19 ārstēšanai, speciālisti uzsver, ka vismaz tuvākajos mēnešos tie nebūs pieejami plašam slimnieku lokam.

Tāpat jārēķinās, ka zāles ir jaunas un varētu būt piemērotas tikai dažām pacientu grupām.

Vienā no medikamentu skapjiem Gaiļezera bīstamo infekciju nodaļā ne visi preparāti Covid ārstēšanai ir uz vietas. Piemēram, antivielu kokteiļi tiek vesti no citām noliktavām tikai brīdī, kad ar ārstu konsīlija lēmumu tas jāievada kovida slimniekam. Lai gan kopš pandēmijas sākuma medikamentu kovida ārstēšanai ir vairāk, zāles pieejamas tikai slimnīcās.

Kopš ceturtdienas Eiropas zāļu aģentūra kovida ārstēšanai reģistrēto zāļu sarakstu papildinājusi par diviem preparātiem, un tagad oficiāli reģistrēti ir seši medikamenti, bet katrs no tiem derēs tikai specifiskai pacientu grupai.

Piemēram, monoklonālās antivielas ir nozīmējamas tikai daļai pacientu, turklāt tās jāievada tikai pašā slimības sākumā, citādi tās nepalīdzēs.

"Ja vīruss jau ir palaidis citus procesus organismā, tā kaskāde jau ir aizgājusi un iestājušies dažādi cita veida orgānu bojājumi, tad tajos gadījumos antivielu kokteilis vienkārši vairs nebūs efektīvs, jo darbojas pret pašu vīrusu," paskaidroja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Bīstamo infekciju nodaļas vadītāja Monta Madelāne.