Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Gerhards: Mūsu cūkaudzētāju problēmas ir ES līmeņa problēmas

© Oksana Džadana/ F64

Zemkopība ministrs Kaspars Gerhards (NA) ir vērsies pie Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības komisāra Januša Vojcehovska, prasot Eiropas Komisijas (EK) atbalstu Latvijas cūkkopības nozarei, kas ir nonākusi kritiskā situācijā, aģentūru LETA informēja ministrijā.

Gerharda un Vojcehovska saruna videokonferencē notika otrdien, 7.decembrī, taču jau nākamā gada janvārī ministrs rosinājis klātienes tikšanos ar ES lauksaimniecības komisāru, lai atkārti pārrunātu šo jautājumu.

Zemkopības ministrija (ZM) prasa EK atbalstošus atbalsta soļus cūkkopības nozarei, jo cūkgaļas ražošana ir viena no galvenajām lauksaimniecības nozarēm Latvijā, kas dod darbu lauku apvidos. Latvijas cūkaudzētāju finansiālo grūtību mazināšanai ZM jau kopš Covid-19 pandēmijas sākuma ir radusi iespēju cūkgaļas nozarei piešķirt valsts atbalstu - 2020.gadā tie bija 2,5 miljoni eiro, arī šogad turpinās atbalsta izmaksa no piešķirtajiem 12,7 miljoniem eiro. Taču ministrijā uzsver, ka ar šiem atbalsta pasākumiem nevar risināt ES pārprodukcijas problēmas radītās grūtības.

"Valsts mērogā esam darījuši visu iespējamo, lai lauksaimniekus atbalstītu. Tāpēc aicināju ES lauksaimniecības komisāru rast risinājumu šai kritiskajai situācijai. Mūsu cūkaudzētāju problēmas ir ES līmeņa problēmas, un ES rīcībā ir instrumenti, lai tās atrisinātu," komentēja Gerhards. Viņš arī pauda, ka Latvijas galvenais pieprasījums EK ir papildu mērķtiecīgs atbalsts no ES budžeta cūkgaļas ražotājiem, līdzīgi kā tas tika īstenots, reaģējot uz Krievijas embargo ES lauksaimniecības un pārtikas precēm.

"Šāds cenu līmenis ne tikai nav pieņemams, tas ir nozari iznīcinošs. Es to nedrīkstu pieļaut," norādīja ministrs. Vienlaikus viņš atgādināja, ka lauksaimnieki nevar segt ražošanas izmaksas, kas ir ļoti augstas un turpina pieaugt, galvenokārt lopbarības, elektrības un degvielas izmaksu dēļ. Turklāt, pēc Gerharda sacītā, Latvijā cūkgaļas ražošana samazinās - imports no citām dalībvalstīm izstumj Latvijas lauksaimniekus no tirgus, līdz ar to cūkgaļas ražošana sarūk.

Ministrs skaidroja, ka sarunā Vojcehovskis piekrita, ka situācija cūkgaļas tirgū ir problemātiska, ko vēl ir pasliktinājusi Covid-19 pandēmija, resursu cenu pieaugums un nelīdzsvarotība piedāvājumā - pieprasījumā.

Kā piebilda Gerhards, komisārs apliecināja, ka izprot grūto situāciju Latvijas cūkgaļas ražošanas nozarē un seko līdzi situācijai ES un Latvijas cūkgaļas un citu lauksaimniecības preču tirgū.

"ES lauksaimniecības komisārs piekrita, ka Latvija, risinot cūkgaļas ražošanas nozares kritiskās problēmas, var izmantot lauku attīstības pasākumu atbalstu vai valsts atbalstu, lai nodrošinātu sektora dzīvotspējas atjaunošanos. Šādus pasākumus EK atbalstītu," informēja Gerhards.

Jau ziņots, ka cūkgaļas iepirkuma cena joprojām ir zem pašizmaksas un cūkkopības nozares ieņēmumi joprojām nesasniedz līmeni, kas uzņēmumam nepieciešams ražošanai, aģentūrai LETA iepriekš atzina Latvijas Cūku audzētāju asociācijas (LCAA) vadītāja Dzintra Lejniece.

"Situācija nozarē ir ļoti saspringta," uzsvēra Lejniece, piebilstot, ka cūkgaļas cenas samazināšanās ir problēma visā Eiropas Savienībā (ES).

Tāpat ziņots, ka saskaņā ar Zemkopības ministrijas sniegto informāciju pēdējo divu mēnešu laikā cūkgaļas cena Latvijā ir noslīdējusi līdz kritiskam līmenim, un, ja situācija vēl pasliktināsies, pastāv daudzu vietējo cūkaudzēšanas saimniecību slēgšanas risks.

Kā norāda ministrijā, situācija lauksaimniecības tirgū kopumā vērtējama kā stabila, izņemot cūkgaļas tirdzniecību. ES iekšējā tirgū pārprodukciju radījusi ne tikai Covid-19 ietekme, bet arī eksporta sarežģījumi, ko veicinājis Āfrikas cūku mēris.

Vienlaikus ar cenu samazināšanos cūkaudzētājiem kopš 2020.gada vidus ir jāsastopas ar pieaugošām ražošanas izmaksām, ko rada lopbarības graudu cenas kāpums. Kviešu cena 2021.gada oktobrī ir pieaugusi par vairāk nekā 7%.

Pēdējo divu mēnešu laikā cūkgaļas cena Latvijā ir sasniegusi jaunu absolūto cenas antirekordu - 95,5 centi par kilogramu, kas ir par 26% zemāk nekā pagājušajā gadā.

Lai mazinātu cūkaudzētāju finansiālās grūtības, Latvija kopš Covid-19 pandēmijas sākuma ir atbalstījusi cūkgaļas ražotājus no valsts budžeta.

"Tomēr krīze nav tikai atsevišķu dalībvalstu problēma - tā pašlaik skar visu ES kopējo tirgu un individuālie dalībvalstu atbalsta pasākumi nerisina ES kopējā tirgus pārsātinājumu, kas ir galvenais iemesls kritiskajai situācijai," norāda zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA).

Tādēļ Latvija aicina Eiropas Komisiju steidzami īstenot nepieciešamos tirgus atbalsta un finansiālā atbalsta ārkārtas pasākumus.