Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Atklāj, kuras šobrīd ir pieprasītākās profesijas Latvijā

© pexels.com

Latvijā joprojām trūkst atbilstošu speciālistu lielā daļā nozaru, tostarp ne tikai informācijas tehnoloģiju (IT) un inženiertehniskajos amatos, sacīja personāla atlases uzņēmuma "CV-Online Latvia" mārketinga un komunikācijas vadītāja Krista Roziņa.

"Joprojām trūkst atbilstošu speciālistu lielā daļā nozaru - ne tikai IT, inženiertehniskajos amatos. Tāpat darba roku trūkumu ļoti izjūt medicīna, ražošana, būvniecība, transports, izglītība un citas sfēras. Pietrūkst kvalificētu speciālistu kā praktiskajos, tā "balto apkaklīšu" amatos," pauda Roziņa.

Jautāta, kuras šobrīd ir pieprasītākās profesijas, viņa atzīmēja, ka pieprasītākās profesijas ir iepriekš minētajās nozarēs, taču starp pieprasītākajām profesijām un labāk apmaksātajām nevar likt vienādības zīmi - labāk apmaksātie darbi saistās ar vadības amatiem dažādās nozarēs, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) sektors, būvniecība, pakalpojumi, tostarp tādi, kas spēj nodrošināt attālinātus procesus.

Vienlaikus, runājot par situāciju viesmīlības un tūrisma nozarē, Roziņa minēja, ka pavasara-vasaras periodā, ņemot vērā labvēlīgāku situāciju saistībā ar Covid-19 pandēmiju gan Latvijā, gan ārvalstīs, situācija viesmīlības un tūrisma nozarē uzlabojās - tika piesaistīti darbinieki, lai apkalpotu pamatā vietējos iedzīvotājus, kas mazāk nekā iepriekš devās ārzemju ceļojumos. Šobrīd, pasliktinoties situācijai saistībā ar vīrusu un valstī izsludinātajiem ierobežojumiem, viesmīlības nozarē ir iestājies klusāks periods līdz labvēlīgākai situācijai valstī.

"Protams, pozitīvi ir tas, ka tajā pašā ēdināšanas biznesā uzņēmumi ir raduši iespēju sadarbībā ar piegādes kompānijām nodrošināt ēdināšanas pakalpojumus," piebilda Roziņa.

Savukārt, jautāta, cik aktīvi ir ārvalstu uzņēmumi Latvijas darba tirgū, "CV Online" pārstāve norādīja, ka bizness neapstājas un ir pietiekami daudz ārvalstu uzņēmumu, kas strādā Latvijas darba tirgū. Daļa šādu uzņēmumu sniedz pakalpojumus klientiem ārvalstīs. Tāpat ir pietiekami daudz ārvalstu kompāniju, kas strādā pamatā Latvijas tirgum dažādos sektoros. Joprojām ir ārvalstu uzņēmumi, kuri interesējas par ienākšanu Latvijas tirgū, atbilstošu speciālistu piesaisti.

"Pieaugoša loma darba devējiem, piesaistot darbinieku, ir viņu sociālajām prasmēm un personības iezīmēm. Kā viena no vērtīgākajām iezīmēm darba ņēmējiem ir savu zināšanu papildināšana, pašizaugsme un attīstība. Šādi darbinieki noteikti būs vērtīgs papildinājums gan šodien, gan arī rīt, skatoties nākotnes perspektīvas strauji mainīgajā darba tirgū. Bez apgūtajām svešvalodu un digitālām prasmēm būtisku lomu ieņems inovācijas un radošums, emocionālā inteliģence, kritiskā domāšana, elastība pārmaiņām un komunikācijas prasmes," atzīmēja Roziņa.