Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Stājas spēkā jauna atlīdzības takse attiecībā uz ārzemniekiem

© pexels.com

No šodienas stājas spēkā Fizisko personu reģistra likums un Ministru kabineta noteikumi par Fizisko personu reģistrā iekļaujamo ziņu apjomu, kas noteic jaunu zvērināta notāra atlīdzības taksi par ziņu iekļaušanu un aktualizēšanu reģistrā attiecībā uz ārzemju personām.

Atlīdzības takses apmērs noteikts 20 eiro apmērā par katru personu, ja tiek iekļautas ziņas par ārzemnieku, un 10 eiro par katru personu, ja tiek aktualizētas ziņas par ārzemnieku.

Fizisko personu reģistra likums, paredz, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde kā datu pārzinis un reģistra turētājs deleģēs tiesības iekļaut ziņas Fizisko personu reģistrā zvērinātiem notāriem, kas attiecīgi kā datu operatori būs atbildīgi par kvalitatīvu datu ievadi atbilstoši uzrādītiem dokumentiem.

Zvērināts notārs iekļaus un aktualizēs reģistrā ziņas par ārzemniekiem, kuriem ir tiesiska saikne ar Latviju, uz kuras pamata veidojas vai ir izveidojušās savstarpējas tiesības un pienākumi nekustamā īpašuma, komercdarbības, veselības, nodokļu, pabalstu, patvēruma un izglītības jomā.

Notariāta likuma 163.pants paredz, ka par katru amata darbību zvērināti notāri ņem atlīdzību, jo zvērināti notāri kā brīvo juridisko profesiju pārstāvji un kā finansiāli patstāvīgas pašnodarbinātās personas paši ir atbildīgi par ienākumu gūšanu, tostarp rūpējoties arī par personisko izdevumu segšanai nepieciešamajiem ienākumiem un uzņemoties zināmu finansiālo risku par savām profesionālajām saistībām. Tāpat jāņem vērā arī apstāklis, ka zvērināti notāri nesaņem valsts vai pašvaldības budžeta līdzekļus, atšķirībā no citām Fizisko personu reģistra likumā kompetentajām iestādēm, un nav tiesīgi patvaļīgi noteikt zvērināta notāra atlīdzības takses.

Valsts, nododot zvērinātiem notāriem konkrētu valsts funkciju pildīšanu, ir noteikusi šādu specifisku atlīdzības modeli, lai, no vienas puses, nodrošinātu neatkarību no valsts, nemaksājot atlīdzību no valsts budžeta, savukārt, no otras puses, nosakot konkrētas atlīdzības takses, ko maksā personas par zvērināta notāra veiktajām darbībām, lai izslēgtu vienošanās ar klientu par samaksu iespējamību, kas savukārt varētu ietekmēt zvērināta notāra kā valsts amatpersonām pielīdzinātu personu neatkarību un neitralitāti.

2013.gadā Satversmes tiesa ir norādījusi, ka zvērinātu tiesu izpildītāju profesionālās darbības mērķis nav peļņas gūšana, tomēr šo normu nevar interpretēt ārpus sociālās realitātes. Zvērinātiem tiesu izpildītājiem ir nepieciešams finansējums prakses uzturēšanai, darbinieku algošanai, ar amata pienākumu veikšanu profesionālās palīdzības nodrošināšanai, kā arī līdzekļi savu ikdienas izdevumu segšanai.

Tādējādi valstij ir pienākums nodrošināt šīs tiesu varai piederīgās amatpersonu grupas neatkarību un spēju funkcionēt, kas ietver pienākumu veikt nepieciešamos pasākumus, lai izslēgtu draudus to neatkarībai un maksātnespējai.

Ārzemnieka datu iekļaušana un aktualizēšana ir jauna funkcija, papildu darbs, kas deleģēts no valsts pārvaldes, tāpēc nošķirama no pārējām notariālajām darbībām. Fizisko personu reģistrā iekļaujamo ziņu apjoms ir ievērojams, līdz ar to rūpīga un precīza ziņu iekļaušana prasīs papildu laiku. Līdz ar to tā ir patstāvīga darbība, kurai nosakāma atsevišķa zvērināta notāra atlīdzības takse, kuru tāpat kā visas zvērināta notāra atlīdzības takses, segs notariālās palīdzības pieprasītājs, konkrētajā gadījumā, ārzemnieks, kuram ir tiesiska saikne ar Latviju, uz kuras pamata veidojas vai ir izveidojušās savstarpējas tiesības un pienākumi nekustamā īpašuma, komercdarbības, veselības, nodokļu, pabalstu, patvēruma un izglītības jomā.

Saskaņā ar Latvijas Zvērinātu notāru padomes sniegto informāciju izstrādātais tehniskais risinājums paredz ierakstu meklēšanu, jaunu izveidi un to aktualizēšanu. Par atskaites bāzi jaunas zvērinātu notāru atlīdzības takses noteikšanai ņemta zvērināta notāra atlīdzības takse par konsultāciju, kas ir 20 eiro par stundu, tādējādi novērtējot zvērināta notāra darba stundu kā tādu.

Izvērtējot jauno uzdevumu apjomu, secināms, ka to izpilde vidēji aizņemtu laiku no 30 minūtēm līdz vienai stundai, jo reģistrā ievadāmie dati ir daudz un dažādi, kā arī to noskaidrošana sarunā ar ārzemnieku varētu būt laikietilpīga. Papildus norādāms, ka Latvijas Zvērinātu notāru kolēģijai, cita starp, par saviem līdzekļiem pilnvērtīgai jauno uzdevumu izpildei, ir organizējamas arī zvērinātu notāru apmācības, tajā skaitā, izstrādājami metodiskie materiāli, un veicami citi pasākumi, lai zvērināti notāri pilnvērtīgi varētu uzsākt jauno pienākumu izpildi.