Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Godinot 16 000 Latvijas iedzīvotāju, šodien tiek pieminēta deportācijas 80. gadadiena

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Latvijā šodien piemin komunistiskā režīma politisko represiju un deportāciju 80.gadadienu, tādējādi godinot aptuveni 16 000 Latvijas iedzīvotāju, kuri 1941.gada 14.jūnijā tika deportēti uz Sibīriju.

No plkst.11 visā Latvijā vienlaicīgi notiks piemiņas pasākums "Aizvestie. Neaizmirstie. 80 gadi kopš 1941.gada deportācijām". Tā laikā visās 119 Latvijas pašvaldībās tiks nolasīti vairāk nekā 15 000 izsūtīto personu vārdi, aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pārstāvis Augusts Zilberts.

Lasījumus plkst.10.50 ievadīs Valsts prezidenta Egila Levita uzruna, ko pārraidīs LTV1 un Latvijas Radio 1. Atceres brīdī plkst.11 pie Okupācijas muzeja jaunā memoriāla "Vēstures taktīla" piedalīsies arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), Ministru prezidents Krišjānis kariņš (JV) un citas amatpersonas.

Lasījumu tiešraides varēs skatīties arī Latvijas sabiedrisko mediju portālā "lsm.lv" un LNB tīmekļa vietnē "lnb.lv", kā arī īpašā šim notikumam izstrādātā digitālā kartē "deportetie.kartes.lv". Piemiņas pasākumu "Aizvestie. Neaizmirstie" atspoguļos arī citi Latvijas mediji.

Piemiņas tiešsaistes lasījumi notiks arī tautiešu mītnes zemēs ārpus Latvijas.

Zilberts norāda, ka "deportetie.kartes.lv" ir trīs sadaļas - "Piemiņas pasākumi", "Deportētie iedzīvotāji" un "14.jūnijs pasaulē".

Sadaļā "Piemiņas pasākumi" iezīmētas vietas, kurās šodien notiks deportēto cilvēku vārdu lasījumi. Uzvirzot kursoru uz izvēlētās vietas, atvērsies video tiešraides logs.

Savukārt sadaļa "14.jūnijs pasaulē" ļauj aplūkot galeriju, kurā apkopoti fotoattēli no ārzemju tautiešu rīkotiem piemiņas pasākumiem visā pasaulē.

Sadaļā "Deportētie iedzīvotāji" tumšas krāsas apļi kartē apzīmē izsūtīto iedzīvotāju dzīvesvietu 1941.gadā - spiežot uz izvēlētā punkta, kļūst redzams saraksts ar informāciju par cilvēkiem (skaits, vārds, uzvārds, vecums), kuri no konkrētās vietas tika izsūtīti.

Pēc Latvijas Valsts arhīva datiem, 1941.gada 14.jūnija deportācijās Latvija zaudēja vairāk nekā 15 425 iedzīvotājus, viņu vidū latviešus, ebrejus, krievus, poļus, no kuriem 3751 bija bērns vecumā līdz 16 gadiem.

Izsūtīšanas laikā vīriešus atšķīra no ģimenēm un aizdzina uz gulaga nometnēm, kur daudziem piesprieda augstāko soda mēru, bet citus sodīja ar ieslodzījumu nometnēs.

No Torņakalna stacijas 1941.gada 14.jūnijā uz Sibīriju izveda tūkstošiem Rīgas un tuvējās apkārtnes ģimeņu. Aptuveni 9300 lopu vagonos iesprostotu cilvēku šajā dienā no Torņakalna stacijas tika izsūtīti garā un mokpilnā ceļā uz Sibīriju, no kuras tikai retajam pēc gariem bada, sala, slimību un smaga darba gadiem palaimējās atgriezties mājās. Stacijā netālu no sliežu ceļiem atrodas piemiņas akmens un vagons, kas kalpo kā uzskatāms liecinieks vienai no visdrūmākajām dienām Latvijas vēsturē.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā, Rīgas izvesto iedzīvotāju vārdu lasījumi tiks straumēti no vairākām vietām, un kopumā tiks nolasīti 5000 deportēto cilvēku vārdi. Lasījumus sāks šīs kopīgās piemiņas akcijas idejas autore, Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (JV), tajos piedalīsies arī Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) un sabiedrībā zināmi cilvēki.

Atgādinot par šodienas paaudzes pienākumu neaizmirst šos izsūtītos cilvēkus, kopumā tiešsaistes lasījumos iesaistīsies plaša iedzīvotāju daļa - gan cilvēki no represēto biedrībām, gan jaunieši no skolām un jaunsardzes.

Fonds "Sibīrijas bērni" arī šogad, kā katru gadu organizēs piemiņas koncertu 1941.gada 14.jūnija deportācijai, un tas būs skatāms kanālā "ReTV" šodien plkst.10.15 un 21.25.

Kā aģentūru LETA informēja kanāla "ReTV" pārstāvis Andris Jurga, koncertā "Aizvestie" piedalīsies Latvijas Radio koris un ērģelniece Ilze Reine, diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā atskaņojot latviešu komponistu mūzikas programmu.

Atceroties un godinot latviešu tautas likteņus ar mūziku, Pēteris Vasks īpaši šim notikumam sacerējis kora dziesmu "Birkerta birztalā" ar literatūrzinātnieka, dzejnieka un Latvijas Okupācijas muzeja biedrības vadītāja Valtera Nollendorfa dzeju. Otrā pasaules kara laikā Nollendorfa ģimene devās bēgļu gaitās uz ASV, kur viņš aktīvi darbojās latviešu trimdas sabiedrībā. Dzejoli, piemiņas haiku "Birkerta birztalā" Nollendorfs uzrakstījis dienā, kad viņsaulē bija devies izcilais arhitekts Gunārs Birkerts.

Savukārt Georga Pelēča jaundarbā "Atbrīvošana" korim un ērģelēm pamatā ir Broņislavas Martuževas teksts, ko komponists raksturojis kā "ļoti spēcīgu un rosinošu". Koncertā skanēs arī Andreja Selicka skaņdarbi "In Spe" ērģelēm un "Ekstātisks dziedājums Dieva mātei" ar Jāņa Kurševa solo. Tāpat koncertā varēs dzirdēt arī Pētera Plakida kormūzikas darbus un Vaska lūgšanas "Angele Dei", un "Mans Kungs un mans Dievs".

Savukārt plkst.19 Rīgas Domā notiks orķestra "Rīga" tiešraides koncerts "Pia memoria", kurā tiks pieminēti pirms 80 gadiem deportētie Latvijas iedzīvotāji, aģentūru LETA informēja orķestra mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Lana Kazlauskiene.

Koncerts būs skatāms bez maksas orķestra kontos "Youtube" un "Facebook" vietnēs un dzirdams Latvijas Radio 3.

Koncertā izskanēs kā lūgšana par komunistiskā genocīda upuriem un politiski represētajiem visā pasaulē.

Sakrālā tematika kā dziļš iedvesmas avots ir viens no norvēģa Knuta Nīsteda (1915-2014) un latviešu komponista Romualda Jermaka (1931) radošo gājumu kopsaucējiem.

Koncertā iekļauti abu brieduma gados rakstītie opusi mirušo piemiņai - Nīsteda rekviēms deviņiem metāla pūšaminstrumentiem "Pia memoria" un dziedinošā pirmā daļa no Jermaka rekviēma soprānam, tenoram, vīru korim un ērģelēm Viļņa Šmīdberga pārlikumā pūtēju orķestrim.

Atceroties traģisko 1941.gada 14.jūniju, kad pēc Padomju Savienības vadības rīkojuma no okupētās Latvijas deportēja vairāk nekā 15 000 cilvēku, Latvijas Televīzija (LTV) šodien plkst.21.05 piedāvās režisores Dzintras Gekas jaunākās dokumentālās filmas "Ceļš uz Sibīriju, 1941" pirmizrādi - emocionāls vēstījums par Sibīrijas bērniem - cilvēkiem, kuri atgriežas izsūtījuma vietās Sibīrijā, Jeņisejskā, Karaulā, Ustjportā, Biriļusos, Suhanojā un Peņkovā, lai ieraudzītu, kā tur izskatās šobrīd, kā latviešus sagaida un atceras vietējie iedzīvotāji.

No šodienas sabiedrībai būs pieejams Latvijas Okupācijas muzeja kompleksa pārbūves gaitā radītais vides objekts - memoriāls padomju okupācijas upuru piemiņai "Vēstures taktīla", aģentūru LETA informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

"Vēstures taktīla" 10 metru augstumā un 18 metru platumā ir kā simbolisks apliecinājums saiknei starp šodienu un tautas traģēdiju, uzsver VNĪ.

Memoriāls "Vēstures taktīla" aprīkots ar speciālām audiovizuālām iekārtām, kas veido skaņas, vibrācijas un gaismas efektus, kas iekļausies Rīgas pilsētas vidē un pēc kompleksa atvēršanas būs pieejami sabiedrībai. Nama priekšpagalmā uz Daugavas pusi sastādīti bērzi, atspoguļojot ideju par bērzu birzi, kas raksturo latvisko ainavu, kā arī tas aprīkots ar īpašu apgaismojumu.