Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

Opozīcija pārmet valdībai vēlmi samazināt pašvaldību ienākumus

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Samazinot pašvaldībām pieejamos iedzīvotāju ienākuma nodoklī (IIN) iekasējamos līdzekļus no 80% uz 75%, kritīsies dzīves līmenis laukos un šādas izmaiņas būs sitiens par nabadzīgākajām pašvaldībām, šodien debatēs par likumprojektu "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2021., 2022. un 2023.gadam" pauda parlamenta opozīcijas pārstāvji.

Saeimas vairākums jeb koalīcijas deputāti noraidīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšlikumu saglabāt pašvaldībām 80% no IIN. Līdz ar to nav atbalstīts arī tāds pats priekšlikums par līdzekļu saglabāšanu pašvaldībām, ko ir iesniedzis deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.

Debatēs deputāte Dana Reizniece-Ozola (ZZS) uzsvēra, ka ZZS mēģina ar savu priekšlikumu novērst netaisnību, ka valdība par apmēram 90 miljoniem eiro samazina ienākumus pašvaldībām, reizē vietējām varām uzliekot papildu izdevumus apmēram 50 miljonu eiro apmērā. Īpaši negatīvi šīs izmaiņas skars Latgales pašvaldības, norādīja parlamentāriete.

Reizniece-Ozola pauda, ka ir aizmirsti administratīvi teritoriālās reformas pieņemšanas laikā izteiktie solījumi par palīdzības sniegšanu pašvaldībām. Pasliktinoties dzīves apstākļiem, cilvēki būs spiesti braukt uz Rīgu vai pie pirmās iespējas uz ārzemēm, norādīja politiķe.

Parlamentāriete Inga Goldberga (S) norādīja, ka valdības virzītais budžets paredz, ka pašvaldībām iztrūks līdzekļi 140 miljonu eiro apmērā. Tas novedīs pie vēl lielākas varas centralizācijas un reģionu pagrimuma, pauda politiķe.

Deputāts Andris Kazinovskis pauda, ka šīs izmaiņas nozīmē dzīvē līmeņa samazinājumu laukiem un reģioniem. IIN daļa vienmēr bijusi pašvaldībām piederīga, taču bez diskusijām tā tiek samazināts par pieciem procentpunktiem, pauda politiķis. Viņš vaicāja, kā koalīcijas pārstāvji pēc šāda lēmuma varēs braukt uz reģioniem un paskaidrot savu pozīciju, norādīja parlamentārietis. Tas, ka reģionu deputāti balso pret līdzekļu piešķiršanu pašvaldībām, liecina par proporcionālās vēlēšanu sistēmas bankrotu, piebilda deputāts.

Parlamentārietis, ekspremjers Māris Kučinskis (ZZS) pauda, ka jau apmēram 15 gadus valdību pieeja ir bijusi, ka pašvaldībām nevar atņemt bāzes finansējumu. Valdības tagad virzīto samazinājumu var dēvēt par lielu eksperimentu, bet netiek paskaidrots, kāpēc tas jāveic, norādīja deputāts. Pašvaldības tikušas nopirktas ar solījumiem, ka būs Covid-19 krīzes naudu, bet pašreizējā virzība var novest pie tā, ka pašvaldības nebūs patstāvīgas, bet nonāks lūdzēja lomā, lai saņemtu dotācijas, vērsa uzmanību ekspremjers. Kučinskis aicināja koalīcijas pārstāvjus uz Latgali labāk nebraukt priekšvēlēšanu laikā, jo pašlaik valdības pārstāvji veic sitienu pa nabadzīgākajām pašvaldībām.