Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

VSAC darbinieku motivēšanai izmaksās prēmijas vidēji 45% apmērā no mēnešalgas

© F64, Vladislavs Proškins

Valsts sociālās aprūpes centru (VSAC) darbinieku motivēšanai paredzēts izmaksāt prēmijas vidēji 45% apmērā no mēnešalgas par darbu paaugstinātas intensitātes un spriedzes apstākļos, kā arī par veiktajām papildu darbībām epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai Covid-19 infekcijas izplatības novēršanai, pavēstīja Labklājības ministrijas (LM) Sociālo pakalpojumu departamenta vecākā eksperte Egita Dorožkina.

Jau vēstīts, ka valdība pagājušajā nedēļā atļāva LM tās budžetā iekšēji pārdalīt finansējumu 4 219 487 eiro apmērā neatliekamu pasākumu īstenošanai. VSAC infrastruktūras sakārtošanai un Covid-19 infekcijas izplatības un masveida inficēšanās gadījumu novēršanai un klientu drošības risku mazināšanai paredzēts izlietot 2 729 068 eiro no pārvirzītajiem līdzekļiem.

Dorožkina pastāstīja, ka teju trešdaļa no šīs summas jeb kopumā 1 064 652 eiro tiks izmantoti VSAC nodarbināto motivēšanai, nodrošinot prēmijas vidēji 45% apmērā no darbinieku mēnešalgas.

No kopumā 2 729 068 eiro lielākā daļa jeb 1 449 000 eiro tiks izlietots klientu drošības risku mazināšanai un infrastruktūras sakārtošanai, tajā skaitā arī apdares atjaunošanas darbiem 1 148 154 eiro apmērā, kā arī bīstamo un nelietojamo ēku demontāžas darbiem 240 325 eiro apmērā un ugunsdrošības sistēmu sakārtošanas darbiem par 60 521 eiro.

Savukārt vēl 16 458 eiro tiks izmantoti, lai kompensētu VSAC radušās izmaksas Covid-19 pretepidēmijas pasākumu nodrošināšanai. No šīs summas 1806 eiro tiks izmantoti piemaksu segšanai par darbu īpašos apstākļos un papildus darbu nodrošināšanai.

Savukārt atlikušie 14 652 eiro tiks izlietoti dezinfekcijas līdzekļiem rokām un virsmām, kā arī individuālās aizsardzības līdzekļu, tostarp cimdu, respiratoru, masku, aizsargbriļļu un vizieru, kā arī citu preču, kas nepieciešamas klientu veselības stāvokļa monitoringa nodrošināšanai un iegādei.

Tikmēr 130 778 eiro paredzēts izmantot aizsardzības līdzekļu krājumu papildināšanai un rezerves izveidei, lai ar COVID-19 inficēto personu skaitam Latvijā strauji pieaugot, palielinātu VSAC aizsardzību. Tāpat finansējums 68 180 eiro apmērā tiks izlietots automātisko virsmu dezinfekcijas iekārtu iegādei 14 VSAC filiālēm.

Slimību profilakses un kontroles centrs ir norādījis, ka saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra novērtējumu Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstīs augsta Covid-19 saslimstība un mirstība novērota ilgstošās aprūpes iestādēs, kas rada nopietnas problēmas infekcijas profilaksei un kontrolei šādās iestādēs. Līdz ar to būtiski spēt ātri identificēt, novērtēt un kontrolēt Covid-19 uzliesmojumus institūcijās, lai aizsargātu šo sabiedrības daļu ar augstu inficēšanās risku.

Ievērojot minēto, izdevumi ir novirzīti visiem pieciem VSAC, lai sekmētu Covid-19 riska grupā esošo, VSAC dzīvojošo personu ar invaliditāti aizsardzību Covid-19 izplatības pieauguma apstākļos.