Pirmdiena, 13.maijs

redeem Ira, Iraīda, Irēna, Irina

arrow_right_alt Latvijā

Cer uz dāsnākām sēņu un rudens ogu ražām

Skopa bijusi līdzšinējā ogu raža, tāpēc arī cenas pircējiem ir mazāk tīkamas. Tā, piemēram, meža melleņu cena citus gadus bijusi no viena lata līdz latam un 20 santīmiem par litru, bet patlaban toverīša tiesa pēdējo ogu Rīgas tirgū maksā divus latus.

Gaileņu gan ir daudz, un tās priecēs līdz salnām, norāda Neatkarīgās uzrunātie dabas velšu vācēji un tirgotāji. Lēšot, kāda kopumā šogad būs sēņu raža, mežā gājēji ir piesardzīgi un vien cer, ka pieturēsies micainēm vēlīgais – siltais un lietainais – laiks. Uz dāsnāku sēņu un rudens ogu ražu gaida arī pārstrādātāji un brīdina, ka meža velšu sadārdzināšanās liks pacelt arī galaproduktu, piemēram, ievārījumu, cenas.

Meža velšu vācēja un tirgotāja Žanna ceļu uz galvaspilsētas tirgu mērojusi no Siguldas. Jaunā sieviete var palepoties: līdzās toverīšiem ar gailenēm saulē zviln arī mežā un tirgū vēl reti samanāmās bekas. "Pašlaik beciņas maksā 10 latu kilogramā un cena turas, jo to nav daudz," skaidro Žanna.

Melleņu cena neatkāpjas

Tirgotāja Nadežda ar vīru dabas veltes lasot Krievupē un Ropažos, un tās puses mežos gaileņu ir daudz, bet citas sēnes gan vēl neesot manītas. Gaileņu cenas no viena lata par litru sēņu nu vietām atkāpušās arī līdz 80 santīmiem, viņa norāda.

"Gailenes ir un būs līdz salnām, bet par pārējām sēnēm grūti pateikt. Baravikas jau pagājušajā gadā bija ļoti īsu periodu – vien nedēļu. Beku ir ļoti maz, tikko pirmās parādījušās," norādot uz kaimiņu tirgus vietām, stāsta Inta no Aizkraukles. Neatkarīgās ciemošanās dienā sieviete tirgo brūklenes, bet vispār vācot un uz tirgu vedot visas meža veltes un arī lauku puķes. "Cenas ir augstākas, bet salasīt var mazāk un galu galā nopelnām apmēram tikpat, cik pagājušajā gadā," viņa paskaidro, "šogad vismaz divas dienas vācam – ar spaini ogu jau nebrauksi uz tirgu – un tad vienu dienu tirgojam."

Izdevīgāk tirgot pašiem

"Šogad nekā nebija no ogām, arī sēnes būs ļoti īsu periodu," zina stāstīt dabas velšu vācēja un tirgotāja Ivita. "Gailenes būs, bet, piemēram, baravikas, lāču bekas – tikai vienu brīdi." Birzgalē, kur dzīvo sieviete, gailenes uzpērk par latu kilogramā, tikmēr tirgū tās pārdod par divarpus latiem. Nešauboties viņa saka, ka izdevīgāk pašai braukt tirgoties uz Rīgu.

Arī Solveiga izvēlas mērot ceļu no Ventspils līdz galvaspilsētai, nevis nodot veltes uzpircējiem. Nu jau pēdējās mellenes tirgojot par diviem latiem litrā, kamēr citus gadus cena bijusi no lata līdz latam un 20 santīmiem par litru ogu. "Stāsta, ka Pierīgā melleņu ir ļoti maz. Ventspils pusē gan to ir pietiekami. Savukārt maz ir brūkleņu," teic sieviete, "purvā redzēju diezgan daudz dzērveņu. Varbūt šogad lasīsim vēl arī tās."

Kāps cena galaproduktam

SIA Kronis direktors Aivars Svarenieks stāsta, ka uzņēmums iepērk rudens sēnes un savvaļas dzērvenes, taču šo dabas velšu laiks vēl nav sācies. No vasaras ogām parasti pērkot mellenes, bet ne šogad. Cena šīm ogām ir par augstu – tās ir uz pusi dārgākas nekā pērnvasar. "Arī brūklenes vēl neesam nopirkuši, ceram tās iegādāties saldētas, jo arī brūklenēm ir ļoti slikta raža," stāsta A. Svarenieks, "dzērvenēm būs mazāka raža. Cena vēl nav zināma, bet es domāju, ka tā arī būs augstāka." Pieturoties vēlīgiem laika apstākļiem, dāsnāka gan varētu būt sēņu raža, spriež A. Svarenieks.

Savukārt SIA Pure Food no meža veltēm pērk mellenes, brūklenes un dzērvenes. Uzņēmuma iepirkumu daļas vadītājs Dzintars Pūkainis norāda, ka līdz šim iegādāta vien puse no plānotā meža ogu apjoma. "Vēl grūti pateikt, kāda cena būs brūklenei, jo to laiks nupat tikai sācies un viens saka, ka raža būs laba, cits – ka slikta. Arī cena vēl nav stabila," stāsta Dz. Pūkainis, "Nav informācijas arī par to, cik maksās dzērvene. Purvā ogas esot, bet, kad sāks lasīt, tad jau redzēsim, kā patiesībā ir." Tā kā meža veltēm cenas cēlušās, sadārdzināsies arī galaprodukti, brīdina abos pārstrādes uzņēmumos. "Noteikti nāksies pārskatīt galaprodukta cenas, jo tādu pieaugumu paņemt uz uzņēmuma pleciem nav iespējams," komentē SIA Pure Food pārstāvis.

***

CENAS RĪGAS TIRGŪ

Mellenes – 2,30–2,50 Ls/kg

Brūklenes – 1,50–1,80 Ls/kg

Gailenes – 2,50–2,90 Ls/kg

Bekas – 10 Ls/kg

Baravikas – 8–15 Ls/kg

* 27. augustā