Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

VDI saņēmusi astoņus iesniegumus par karstumu darbā

Valsts darba inspekcija (VDI) pēdējo nedēļu laikā saistībā ar karstajiem laika apstākļiem saņēmusi astoņus iesniegumus par neciešami karstiem apstākļiem darbā, un vairākiem uzņēmumiem jau izdoti rīkojumi pārkāpumu novēršanai, informē VDI pārstāve Sarmīte Bunka-Briljonoka.

Saņemtas arī anonīmas sūdzības.

Saistībā ar saņemtajiem iesniegumiem veiktas vairākas pārbaudes. Piemēram, Cēsu tirgū un Rēzeknes tirgū VDI amatpersonas konstatēja, ka netiek ievērotas likumā noteiktās prasības par darba vidi. Uzņēmumiem tika izdoti rīkojumi konstatēto pārkāpumu novēršanai.

Turpretī, veicot pārbaudes Rīgas uzņēmumos, iesniegumos minētā informācija neapstiprinājās un pārkāpumi netika konstatēti.

Tāpat arī zvanījuši darba devēji, vēloties konsultēties par iespējām nodrošināt darbinieka veselībai nekaitīgus un drošus darba apstākļus.

VDI aicina gan darba devējus, gan darbiniekus būt saprotošiem un pēc iespējas vienoties par darba laika organizāciju karstajos laika apstākļos, ņemot vērā, ka ilgstoši strādāt lielā karstumā darbiniekiem ir apgrūtinoši.

Kā ziņots, Darba inspekcija arī novērojusi, ka darbinieki izturas saprotoši pret pašreizējiem apstākļiem darba vietās.

Saskaņā ar Darba aizsardzības likumu darba devējs ir atbildīgs par nodarbināto drošību un veselību darbā, nodrošinot viņu veselībai nekaitīgu darba vidi.

VDI pārstāve arī atgādina, ka darba devējiem ir jāveic pasākumi paaugstinātas darba vides temperatūras iedarbības riska samazināšanai darbiniekiem, kuri vasaras periodā strādā atklātā saulē, piemēram, ceļu remontstrādnieki, lauksaimnieki, celtnieki un citu profesiju pārstāvji.

Bunka-Brilijonka darba devējiem iesaka nodrošināt atbilstošas atpūtas telpas, kurās iespējams atvēsināties, kā arī nodrošināt iespēju nodarbinātajiem izmantot dušu, darbiniekiem jābūt pieejamam dzeramajam ūdenim un darbiniekiem būtu jāstrādā apģērbā gaišos toņos, kas izgatavots no dabīga auduma, piemēram, lina vai kokvilnas, un jālieto galvassegas.