Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Maklakovs atvaļinās no dienesta NBS

© Kaspars Krafts, f64

Šodien Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Apvienotajā štābā notika svinīga ceremonija, kuras laikā ģenerālmajors Juris Maklakovs atvaļinājās no dienesta NBS, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas preses pārstāve virsleitnante Sandra Brāle.

Pasākumā piedalījās aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS), NBS komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube, kā arī citas bruņoto spēku amatpersonas un uzaicinātie viesi.

Lieģis norādīja, ka bez Maklakova pieredzes, zināšanām un entuziasma NBS nebūtu sasnieguši daudz no tā, kas ir sasniegts patlaban. "Ir paveikts tas, kas sākotnēji likās vispārdrošākie sapņi," norādīja ministrs.

Lieģis arī uzsvēra, ka Maklakovam, esot NBS komandiera amatā, nācies pieņemt smagus un nepopulārus lēmumus, īpaši attiecībā uz karavīriem. Tomēr ģenerālmajors vienmēr uzsvēris, ka karavīrs ir bruņoto spēku galvenā vērtība, sacīja ministrs.

Svinīgajā ceremonijā Lieģis pasniedza Maklakovam Latvijas karogu. Aizsardzības nozares vadība īpaši pateicās arī ģenerālmajora Maklakova kundzei Inai, pasniedzot viņai ziedus.

Maklakovs 1992.gadā ir absolvējis Žukova Gaisa spēku kara inženieru akadēmiju. Pēc tam viņš sācis dienestu Nacionālajā aizsardzības akadēmijā (NAA). No 1997. līdz 2001.gadam Maklakovs bijis NAA prorektors mācību darbā, bet no 2001.gada jūlija - akadēmijas rektors. Par Gaisa spēku komandieri ģenerālmajors kļuva 2004.gadā. Savukārt no 2006.gada līdz šā gada jūlijam viņš bija NBS komandieris.

Maklakovs militāro izglītību ieguvis arī ASV Armijas kara koledžā. Viņš ir Viestura ordeņa Lielkrusta komandieris un ir apbalvots ar vairākiem Latvijas un ārvalstu apbalvojumiem.