Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Rīgas domes deputāts Klotiņš vēstulē Saeimai prasa lielākas algas mūziķiem

© F64

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra kontrabasists, Rīgas domes deputāts Jurģis Klotiņš (VL-TB/LNNK) nosūtījis Saeimai vēstuli ar aicinājumu valsts budžetā iedalīt 250 000 eiro, lai šogad valsts profesionālajās koncertorganizācijās mūziķa zemākā darba samaksas likme sasniegtu 930 eiro.

Viņš vērš uzmanību, ka profesionālo mūziķu atalgojums ekonomiskās krīzes laikā tika pazemināts no 1029 eiro līdz 740 eiro. Lai arī pēdējo trīs gadu laikā tas audzi, tomēr joprojām nesasniedz pirmskrīzes līmeni un ir arī ievērojami zemāks par vidējo atalgojumu sabiedriskajā sektorā, kas ir 1035 eiro.

Kā skaidro Klotiņš, lai arī vidējā atalgojuma likme valsts profesionālajās koncertorganizācijās šobrīd ir noteikta 930 eiro, lielākā daļā mūziķu - kopskaitā 237 profesionāļi - saņem zemāku atalgojumu par to.

"Laikā, kad Latvijas valsts turpina atzīmēt simtgadi, joprojām nav iezīmēts ceļš, lai nodrošinātu profesionālo mūziķu profesijai cienīgu atalgojumu un līdz ar to profesijas pievilcību un klasiskās mūzikas atskaņotājmākslas nozares izcilību nākotnē," norāda Klotiņš.

Viņš arī aicina deputātus, lai 2020.gadā valsts budžetā tiktu nodrošināts, ka vidējā mūziķa atalgojuma likme sasniedz vidējā atalgojuma līmeni valsts sabiedriskajā sektorā.

Klotiņš arī aicina, lai sadarbībā ar Kultūras ministriju un nozares organizācijām tiktu izstrādāts un pieņemts juridiski saistošs dokuments ar Ministru kabineta noteikumu spēku "Valsts koncertorganizāciju profesionālo mūziķu darba samaksas pieauguma plāns līdz 2023.gada 1.janvārim".

Jau ziņots, ka par valsts budžeta virzību Saeimā atbildīgā Budžeta komisija darbu pie iesniegto priekšlikumu izvērtēšanas sāks 26.martā - pēc valdības atzinuma saņemšanas.

Saistītās ziņas