Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Par kapitāla pieaugumu šogad aprēķināts 1,97 miljonu latu ienākumu nodoklis

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) šogad iesniegtas 1646 deklarācijas par kapitāla pieaugumu un par ienākumiem no kapitāla pieauguma aprēķinātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir 1,97 miljoni latu, aģentūra LETA uzzināja VID Komunikācijas nodaļā.

Kā ieņēmumi no kapitāla aktīva atsavināšanas deklarēti 36,72 miljoni latu, saņemtā ieņēmumu daļa bijusi 2,41 miljons latu, bet ar nodokli apliekamais ienākums no kapitāla aktīvu atsavināšanas bijis 12,18 miljoni latu.

VID atgādināja, ka personām, kuras guvušas ienākumus no kapitāla pieauguma un kuru kopējais ienākums no darījumiem ar kapitāla aktīviem mēnesī ir līdz 500 latiem ieskaitot, deklarācijas VID jāiesniedz reizi ceturksnī.

VID atzīmēja, ka nodokļu maksātāji pēc deklarācijas aprēķināto iedzīvotāja ienākuma nodokļa (IIN) summu ieskaita kopējā IIN kontā, tā netiek īpaši izdalīta, tādēļ nav iespējams pateikt summu, cik tieši ir iekasēts IIN par ienākumu no kapitāla.

VID norāda, ka, plānojot un īstenojot kontroles pasākumus, dienests izmanto savā rīcībā esošās informatīvās datubāzes un tajās uzkrāto informāciju par iedzīvotājiem, kā arī izmanto VID pieejamo informāciju citu iestāžu reģistros un datubāzēs, piemēram, valsts vienoto datorizēto zemesgrāmatu, Ceļu satiksmes drošības direkcijas datubāzi un citas.

LETA jau ziņoja, ka, sākot ar šā gada 1.janvāri, ar IIN tiek aplikts fiziskās personas gūtais ienākums no kapitāla pieauguma, kā to paredz 2009.gada 1.decembrī veiktie grozījumi likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli".

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme ienākumam no kapitāla pieauguma ir 15%.

Līdz ar to personām, kuru ienākumi no kapitāla pieauguma mēnesī pārsniedz 500 latus, līdz ienākuma gūšanas mēnesim sekojošā mēneša 15 datumam ir jāiesniedz VID deklarācija par ienākumu no kapitāla.

Savukārt tām personām, kuras guvušas ienākumu no kapitāla pieauguma un kuru kopējais ienākums no darījumiem ar kapitāla aktīviem mēnesī ir līdz 500 latiem ieskaitot, deklarācija par ienākumu no kapitāla jāiesniedz VID vienreiz ceturksnī līdz ceturksnim sekojošā mēneša piecpadsmitajam datumam.