Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā

Konservatīvo pārsvars pār liberāļiem Saeimā niecīgs

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Tikai ar niecīgu pārsvaru Nacionālajai apvienībai izdevās panākt, ka tās rosinātā rezolūcija, ar kuru Ministru kabinets aicināts nepievienoties tā dēvētajam ANO migrācijas paktam, tiks iekļauta nākamajā Saeimas sēdē.

Lai to panāktu, bija nepieciešami divi balsojumi - par jautājuma iekļaušanu ceturtdienas Saeimas sēdē un par rezolūcijas apstiprināšanas iekļaušanu nākamajā Saeimas sēdē. Rezolūciju neatbalstošo deputātu skaits tikai par vienu mandātu atpalika no tās atbalstītāju pulka, un nākamnedēļ dokumenta likteni, visticamāk, izšķirs tas, vai balsojumā piedalīsies tie deviņi mandāti, kas ceturtdien tajā nepiedalījās.

Nacionālās apvienības paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem pausts, ka pakts nav ticis pienācīgi prezentēts un skaidrots sabiedrībai. Līdz ar to sabiedrības vairākuma viedoklis nav ņemts vērā un pakta parakstīšana var nonākt pretrunā ar Latvijā spēkā esošajiem tiesību aktiem.

Nacionālās apvienības piedāvātajā rezolūcijas projektā pausts, ka Latvija apzinās, ka eiroatlantiskās kopienas valstis joprojām saskaras ar masveida nekontrolējamas migrācijas izaicinājumiem. Tāpat uzsvērta nepieciešamība risināt migrācijas plūsmu problēmas tur, kur tās rodas, kā arī nepieciešamība efektīvi īstenot Eiropas Savienības jūras un sauszemes ārējo robežu kontroli, lai apturētu nekontrolētas migrācijas plūsmas uz dalībvalstīm. Tomēr jebkādi lēmumi saistībā ar migrācijas politiku ir nacionālo valstu kompetencē, bet pakts paredz nacionālo valstu lomu mazināšanos lēmumos par imigrācijas jautājumiem, teikts rezolūcijas tekstā.

Nacionālās apvienības sagatavotajā rezolūcijas projektā norādīts uz «pakta problemātiku, piemēram, ka tajā identiski tiek uztverti migranta, bēgļa un nelegālā imigranta jēdzieni, tā piešķirot tiem vienādu juridisko statusu un tādējādi noliedzot būtiskās atšķirības starp šiem jēdzieniem, kā arī tiek izteikti apgalvojumi, ka jebkāda migrācija - pat nelegāla - ir cilvēka tiesības».

Šādam traktējumam nepiekrītošie deputāti uzskata, ka Nacionālā apvienība pārāk sekli iepazinusies ar ANO dokumentu. Tā Attīstībai/Par! pārstāvošā Vita Anda Tērauda, kas vada Saeimas Eiropas lietu komisiju, atsaucoties uz konkrētiem pakta pantiem, norādīja, ka pretēji rezolūcijas autoru paustajam ANO dokuments stingri nosaka, ka migranti un bēgļi ir atšķirīgas grupas un tikai bēgļiem ir tiesības uz īpašu starptautisko tiesību aizsardzību. Arī bažām par preses brīvības ierobežošanu, lai nepieļautu bēgļu uzņemšanas kritizēšanu, neesot pamata, jo paktā vien secināts, ka arī mediji nedrīkst nodarboties ar naida runu un vardarbības izprovocēšanu pret jebkuru cilvēku.