Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

"Eko osta": "Skonto būve" rīcība ir uzmanības novēršana no būtiskā

© f64

Bīstamo atkritumu apsaimniekotājs "Eko osta" uzskata, ka būvuzņēmuma "Skonto būve" publiski izvērstā kampaņa pret tiesas atzītu kreditoru - savu apakšuzņēmēju ir uzmanības novēršana no būtiskākā jautājuma - kādēļ "Skonto būve" līdz šim nav dzēsis tiesas atzītas parādsaistības un kādēļ, iespējams, ļaunprātīgi ir izmantojis apakšuzņēmēja uzticību un godprātību darbu veikšanā atbilstoši pielīgtajam?

"Skonto būve", iespējams, apzināti maldina sabiedrību, publiski Izplatot informāciju ar draudiem vērsties Valsts policijā ar iesniegumu par kriminālprocesa ierosināšanu pret "Eko ostu". Izskatot "Eko ostas" sagatavoto maksātnespējas pieteikumu, Zemgales rajona tiesa nav konstatējusi, ka tā iesniedzējs bijis ļaunprātīgu motīvu vadīts.

Uzņēmums "Skonto būves" aktivitātes uztver kā mēģinājumu, izmantojot publisku retoriku, ietekmēt tiesu varu un tiesībaizsardzības iestādes sev labvēlīga nepamatota lēmuma pieņemšanā. "Eko osta" ar pilnu pārliecību par savām aizskartajām interesēm un labā vārda nomelnošanu ir gatava nodrošināt savu aizstāvību un negodprātīgo partneru saukšanu pie likumā un līgumā noteiktās atbildības.

"Eko osta" vērsās tiesā, jo viens no Latvijas lielākajiem būvuzņēmējiem ar desmitos miljonu eiro mērāmu gada apgrozījumu, ilgstoši nav spējis rast segt savas saistības pret apakšuzņēmēju, izlīdzoties ar formāliem aizbildinājumiem. "Eko osta" iesniedza maksātnespējas pieteikumu par uzņēmuma paveikto darbu Valsts vides dienesta (VVD) iepirkuma "Vēsturiski piesārņotās vietas "Inčukalna sērskābā gudrona dīķi" projektēšana un sanācijas darbi" ietvaros. Līgums starp "Eko osta" kā apakšuzņēmēju un “Skonto būve” kā ģenerāluzņēmēju tika noslēgts 2014. gada 7. oktobrī. Visi līgumā paredzētie darbi tika paveikti noteiktajā apjomā un termiņā jau 2015. gadā. "Skonto būve" parādsaistību pamatsumma pret "Eko osta" ir 1,89 miljoni eiro.

"Eko ostas" prasījums ir pamatots un izvirzīts normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. "Eko osta" tiesai iesniegtā pieteikuma pamats bija ekonomistu veikta analīze, kas apliecināja, ka "Skonto būve", visticamāk, ir finansiālas grūtības dzēst savas parādsaistības, tādējādi dodot pamatojumu tiesā prasīt maksātnespējas procesa ierosināšanu.

Atbilstoši normatīvo aktu prasībām, pirms prasības pieteikuma iesniegšanas tiesā "Eko osta" nosūtīja "Skonto būvei" brīdinājumu par maksātnespējas pieteikuma iesniegšanu. Parādnieks uz to nereaģēja un savas parādsaistības noteiktajā termiņā nedzēsa, kā arī necēla pamatotus iebildumus pret prasījumu.