Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Lieta pret Kaimiņu saistīta ar partijas nelikumīgu finansēšanu; veic kratīšanu arī pie Zakatistova

© f64

Lieta pret Saeimas deputātu Artusu Kaimiņu (KPV LV) ir saistīta ar iespējamu partijas nelikumīgu finansēšanu.

2017.gada 5.jūnijā sāktā kriminālprocesa materiālos ir ziņas par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, kuru rezultātā politiskā partija "KPV LV" saņēma nelikumīgu finansējumu, tajā skaitā par Kaimiņa iespējamu noziedzīgu rīcību, pieprasot citai personai pieņemt darbā viņā kontrolētajā uzņēmumā fiktīvus darbiniekus un saņemot no viņiem atpakaļ skaidrā naudā minētām personām kā darba algu un citus maksājumus pārskaitītās summas, liecina parlamentam sniegtā informācija par šo lietu. Tādā veidā esot iegūti finanšu līdzekļi, kurus, iespējams, izmantoja politiskās partijas "KPV LV" finansēšanai, kā arī Kaimiņa personiskām vajadzībām.

Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka 2016.gada pavasarī AS "Eco Baltia" padomes priekšsēdētājs Viesturs Tamužs paziņojis koncernā ietilpstošam uzņēmumam, ka vēlas nolīgt Ati Zakatistovu stratēģisku konsultāciju sniegšanai personīgi viņam kā padomes priekšsēdētājam. Pēc Tamuža norādījuma ticis noslēgts līgums starp šo koncernā ietilpstošu uzņēmumu un SIA "Per capita" par konsultāciju sniegšanu. Analoģisks līgums par konsultāciju pakalpojumu sniegšanu ticis noslēgts arī atkārtoti, faktiski pagarinot iepriekš noslēgto līgumu. Izmeklēšanā esot konstatēts, ka līgumā paredzētās konsultācijas nav sniegtas.

Ik mēnesi šis uzņēmums atbilstoši līguma prasībām un SIA "Per capita" piestādītajiem rēķiniem pārskaitīja naudas līdzekļus 2000 eiro apmērā un pievienotās vērtības nodokli uz SIA "Per capita" bankas kontu līdz brīdim, kad masu saziņas līdzekļos parādījās ziņas par Kaimiņa, partijas "KPV LV" valdes locekļa Ata Zakatistova un Tamuža sarunām, kurās Zakatistovs paziņoja, ka saņem no Tamuža 2000 eiro mēnesī.

Savukārt Tamužs tikšanās reizē ar Kaimiņu un citām personām esot jautājis par viņam iegūstamo nosacīto labumu, vai tā būs nauda vai vara, vai ekonomikas ministra postenis. Pirmstiesas izmeklēšanā iegūti pierādījumi, ka minētie naudas līdzekļi tika izmantoti "KPV LV" vajadzībām, bet nav norādīti partijas finanšu dokumentācijā, liecina informācija, kas tika sniegta parlamentam par šo lietu. No lietā esošiem materiāliem izrietot, ka Kaimiņš, Zakatistovss un Tamužs apzinājās, ka šāda veida maksājumi ir nelikumīgi un mēģinājuši tos slēpt.

Līdz ar to izmeklēšanas tiesnesis kriminālprocesā pieņēmis lēmumus par Kaimiņa personas un adreses kratīšanām, kā arī lūdzis Saeimai sniegt piekrišanu Kaimiņa aizturēšanai un izņemto mantu apskatei. Saeima šo lūgumu atbalstīja.

Kriminālprocess sākts pēc trīs Krimināllikuma pantiem. Krimināllikums par politiskās organizācijas nelikumīgu finansēšanu paredz brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu. Šāda sankcija paredzēta arī par starpniecību politiskās partijas nelikumīgā finansēšanā, bet par partijas nelikumīga finansējuma pieņemšanu vai izspiešanu var piespriest brīvības atņemšanu līdz trim gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šodien veic kratīšanu arī pie partijas "KPV LV" valdes locekļa Ata Zakatistova, aģentūrai LETA apstiprināja partijas līdzpriekšsēdētājs Aldis Gobzems.

Priekšpusdienā, pēc Saeimas sēdes, kurā tā nolēma ļaut veikt kriminālprocesuālās darbības pret Artusu Kaimiņu (KPV LV), Kaimiņu aizturēja KNAB. Tāpat KNAB šodien veic kratīšanu pie uzņēmēja Viestura Tamuža.

KNAB pērn sāka kriminālprocesu par Kaimiņa vadītās partijas "KPV LV" iespējams nelikumīgu finansēšanu. Kriminālprocess tika izmeklēts pēc trīs Krimināllikuma pantiem, proti, par partijas nelikumīgu finansēšanu, par starpniecību partijas nelikumīgā finansēšanā un par partiju nelikumīga finansējuma pieņemšanu un izspiešanu.

Minētie likuma panti paredz iespēju sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Portāls "pietiek.com" iepriekš vēstīja, ka šī lieta sākta saistībā ar Kaimiņu un viņa "naudas lietām".

Portāla rīcībā bija nonākuši video ar Kaimiņa un viņa partijas valdes locekļa Zakatistova sarunu. Tajā Zakatistovs stāsta "Mēs ar Viesturu turpinām strādāt, jo mums, man arī citas iespējas nav. Ja mēs tagad pārstājam, tad man vispār kāposts nenāk un šitais te, un es tūlītās bankai esmu parādā katru mēnesi par šito...". Partijas valdes loceklis arī stāsta, ka "vienreiz esmu saņēmis 2000 eiro plus [pievienotās vērtības nodokli] PVN. 1400 samaksāju par šo dzīvokli. Nē par dzīvokli atsevišķi tiek piemaksāts... Es saņemu par pakalpojumu 500 eiro no citurienes skaidrā. Par to, lai es turpinātu, varētu strādāt partijā." Atbildot uz jautājumu: "Paga, Ati, fundamentāls jautājums: ja tu nebūtu KPV, ja tev nebūtu ar šo visu nekāda sakara, tev [uzņēmējs Viesturs] Tamužs dotu "divīti"?", Zakatistovs atbild: "Dotu mazāk, jā."

Kaimiņš iepriekš atzina, ka viņš un Zakatistovs savulaik ir snieguši liecības KNAB par publiskotajiem video.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 2016.gadā "KPV LV" pameta vairāki biedri. No partijas aizgājušie cita starpā arī netieši norādīja, ka iebilst pret "nesankcionētām sarunām" ar Viesturu Tamužu.

Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta pētnieks Ilmārs Poikāns toreiz izteicās, ka Tamuža vārds piesaukts brīdī, kad uzsvērts, ka politiskajam spēkam "vajag kāpostu", un tas esot piemērs partijas vārda izmantošanai savtīgiem mērķiem.

Ar Tamužu aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies sazināties.