Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

45% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka situācija valstī virzās nepareizā virzienā

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Teju puse jeb 45% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka situācija Latvijā virzās nepareizā virzienā, liecina šonedēļ publicētās Eirobarometra aptaujas dati.

27% respondentu Latvijā domā, ka situācija valstī virzās pareizā virzienā, 19% aptaujāto domas dalījušās, bet 9% nespēja atbildēt uz šo jautājumu. Savukārt Igaunijā un Lietuvā sabiedrības noskaņojums ir pozitīvāks, proti, 34% Igaunijas un 32% Lietuvas iedzīvotāju uzskata, ka situāciju viņu valstī virzās pareizā virzienā.

Tikmēr 37% aptaujāto Latvijā uzskata, ka situācija Eiropas Savienībā (ES) virzās pareizā virzienā, bet 27% domā, ka tā virzās nepareizā virzienā. 19% aptaujāto domas dalījās, bet 17% Latvijas respondentu nespēja sniegt atbildi uz šo jautājumu. Savukārt Lietuvā vairāk nekā puse jeb 53% iedzīvotāju uzskata, ka situācija ES virzās pareizā virzienā, bet skeptiskāki par latviešiem ir Igaunijas iedzīvotāji, jo vien 31% šīs valsts iedzīvotāju domā, ka situācija ES virzās pareizā virzienā.

Aptaujā arī secināts, ka 30% Latvijas respondentu, satiekoties ar draugiem vai radiem, nacionālus politiskus jautājumus neapspriež, bet bieži to dara vien 15% iedzīvotāju. Tikmēr vairākums jeb 54% aptaujāto norādīja, ka šādus jautājumus apspriež dažreiz. Bieži ES šādus jautājumus apspriež Grieķijas (36%) un Zviedrijas (35%) iedzīvotāji. Savukārt visvairāk šādu cilvēku, kas draugu vai radu lokā šādus jautājumus neapspriež, ir Spānijā (40%).

Eiropas politiskos jautājumus savā draugu vai radu lokā 9% Latvijas iedzīvotāju apspriež bieži, 52% - dažreiz, bet 38% to nedara nekad. Biežāk šādus jautājumus apspriež Grieķijas (22%) iedzīvotāji. Šādus jautājumus nepārrunā 59% aptaujāto Francijas iedzīvotāju.

Savukārt lokālus politiskus jautājumus savā draugu vai radu lokā apspriež 18% aptaujāto Latvijā, bet dažreiz to dara 58%. Savukārt 23% Latvijas respondentu norādījuši, ka to nedara nekad. Bieži šādus jautājumus apspriež Kipras iedzīvotāji (29%), bet lielākais iedzīvotāju skaits, kas šādus jautājumus nepārrunā nekad, ir Lielbritānijā (44%).

Pēc EP pasūtījuma Eirobarometra pētījumu visās 28 ES dalībvalstīs no 2018.gada 11.aprīļa līdz 22.aprīlim veica kompānija "Kantar Public". Pētījumā piedalījās 27 601 ES iedzīvotājs, to skaitā 1012 respondenti no Latvijas. Pētījumā tika izmantotas tiešās intervijas.