Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Māsas ir kopā ar pacientiem 24 stundas diennaktī

DZĪVĪBAS ZVAIGZNE. Starptautiskajā māsu dienā Rīgas Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis apsveic Latvijas Infektoloģijas centra seksuāli transmisīvo un ādas slimību nodaļas virsmāsu Ingrīdu Skukausku © Ģirts Ozoliņš/F64

Latvijas medicīnā strādā 8640 māsu, no viņām 1238 māsas strādā lielākajā – Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā un tās piecos stacionāros. Jau otro gadu, atzīmējot Starptautisko māsu dienu, slimnīcā īpašā pasākumā māsām piecām šīs profesijas pārstāvēm par izcilu darbu un īpašu ieguldījumu slimnīcas un pacientu labā pasniedz atzinības balvu Dzīvības zvaigzne.

Ar īpašu kultūras pasākumu un atzinības rakstu pasniegšanu slimnīca vēlas pateikties visām Austrumu slimnīcas māsām par lielo un nozīmīgo darbu, ko viņas dienu no dienas veic, aprūpējot un uzmundrinot dažādu veselības problēmu skartos pacientus. Slimnīcas ārstniecības personāls no katra slimnīcas stacionāra bija izraudzījies vienu māsu, kurai, pasniedzot godpilno apbalvojumu, pateicās par ilggadēju darbu un īpašu ieguldījumu, darot vairāk, nekā tiek prasīts. Atzinības balvu Dzīvības zvaigzne saņēma Latvijas Onkoloģijas centra onkoloģiskās aprūpes atbildīgā māsa Valentīna Graudumniece, stacionāra Biķernieki operāciju māsa Irina Ivantsova, Latvijas Infektoloģijas centra Seksuāli transmisīvo un ādas slimību nodaļas virsmāsa Ingrīda Skukauska, kā arī stacionāra Gaiļezers ilggadējā galvenā māsa Regīna Barone un Tuberkulozes un plaušu slimību centra Torakālās ķirurģijas nodaļas ilggadējā virsmāsa Anna Livčāne, kuras nu jau devušās pelnītā atpūtā. Starptautiskajai māsu dienai veltītais pasākums notika ar Austrumu slimnīcas Atbalsta fonda gādību.

Pašlaik veselības aprūpē māsām pienācis kritisks brīdis

Latvijas Māsu asociācijas vadītāja Dita Raiska uzsver, ka māsas profesija ir veselības aprūpes pamats, jo tieši māsa ir ārstniecības persona, kas ar pacientu kopā ir 24 stundas septiņas dienas nedēļā. Pašlaik veselības aprūpē māsām pienācis kritisks brīdis, tāpēc jāmeklē veidi un risinājumi, kā palielināt māsu skaitu un nodrošināt lielāku aprūpes kvalitāti. Māsas plāno, iedzīvina un nodrošina, lai veselības aprūpes sistēma atbilstu veselības stiprināšanas, slimību profilakses, kā arī slimu cilvēku un cilvēku ar invaliditāti aprūpes mērķiem. Savukārt veselības ministre Anda Čakša atzina, ka māsu skaits Latvijā ir nepietiekams, viens no iemesliem ir zemais atalgojums, tāpēc ir svarīgi, lai uzsāktā māsu atalgojuma palielināšana turpinātos.