Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Izglītības ministrs Šadurskis: Ministrija nesadarbojas ar "Providus"

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un tās pakļautības iestādes nesadarbojas ar Providus – tā atbildes vēstulē Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājam Raivim Dzintaram apgalvojis izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Reaģējot uz Providus izvērstajām aktivitātēm saistībā ar migrantu un migrācijas popularizēšanu Latvijas skolotājiem un tālāk skolēniem, R. Dzintars šā gada 15. martā nosūtīja vēstuli K. Šadurskim, Valsts izglītības satura centra vadītājam Guntaram Catlakam un Izglītības kvalitātes valsts dienesta vadītājai Initai Juhņēvičai. Vēstulē politiķis pieprasīja paskaidrot, vai patiesi migrantu politikas propagandai tiek izmantotas izglītības iestādes un vai patiesi migrantu popularizēšanā skolās ir iesaistījusies valsts izglītības politikas veidotājiestāde - Valsts izglītības satura centrs, kā arī pieprasīja «nodrošināt, ka ministrija (domāta IZM) un tās pakļautības iestādes nekādā veidā nesadarbojas ar organizāciju «Providus» mācību satura veidošanā un īstenošanā un mācību programmās netiek iekļautas jaunu imigrāciju propagandējošas aktivitātes».

Atbildes vēstulē izglītības un zinātnes ministrs cita starpā norādījis: «Pateicos Jums, R. Dzintara kungs, par ieinteresētību un informēju, ka ministrija un tās pakļautības iestādes nesadarbojas ar organizāciju «Providus» un centra rīcībā nav šīs organizācijas rekomendāciju mācību satura pilnveidei un īstenošanai.»

Komentējot saņemto atbildi, R. Dzintars sarunā ar Neatkarīgo norādīja: «Acīmredzami nesakrīt informācija - Providus apgalvo, ka Valsts izglītības satura centrs ir sadarbības partneris šim projektam, bet ministrs apgalvo, ka nedz ministrija, nedz tās pakļautības iestādes nesadarbojas ar Providus. Pretrunīga informācija. Pie šādiem apstākļiem nevar apstāties, jo Providus mājaslapā joprojām ir atrodama informācija, ka šīs organizācijas sadarbības partneris ir Valsts izglītības satura centrs. Ministrijai būtu jārīkojas, jo sabiedrība un skolas joprojām tiek maldinātas par ministrijas pakļautības iestādes atbalstu.

Par šo jautājumu ar ministriju varētu komunicēt pa tiešo, bet šajā gadījumā jāvēršas oficiāli, lai šis process būtu pietiekami caurspīdīgs un lai nebūtu interpretācijas iespēju, ko kurš kuram ir teicis. Tagad mūsu rokās ir ministra atbilde, kas ir labs arguments pret Providus. Mums nav pamata neuzticēties ministra oficiālam viedoklim. Ja Providus savu projektu realizē, apmelojot valsts iestādes, tad tas būtu vēl viens arguments, kāpēc skolām vajadzētu divreiz padomāt, pirms kaut kam tādam ļautu notikt.»

Miljardiera Džordža Sorosa finansētais Providus aicina skolotājus speciālā programmā skaidrot skolēniem, ka migrācija ir laba, apsveicama un atbalstāma. Kopš pērnā gada nogales Providus piedāvātajās «četrās mācību stundās par migrāciju vidusskolēniem» migranti tiek raksturoti kā normāla, labdabīga mūsdienu parādība. Tie, kuri par migrantiem ir pretējās domās, tiek raksturoti kā personas, kuras sirgst ar informācijas trūkumu par mūsdienu sabiedrību un nemaz arī nav spējīgas šādu informāciju uztvert: «Mums migrāciju jāsāk uztvert kā normālu procesu, nevis problēmu, kurai jārod risinājums,» Providus dokumentos uzsvērts uzsāktās kampaņas mērķis.

Providus mācību kursā par migrantu pozitīvo ietekmi uz «mūsdienu sabiedrību» ne ar pušplēstu vārdu nav pieminēti ar migrantiem saistītie riski, kurus jau ir piedzīvojusi mūsdienu Eiropa - cilvēktirdzniecība, terora akti, spridzināšanas, slepkavības, kristiešu meiteņu izvarošanas.

Providus mājaslapā publiskotā informācija liecina, ka projekts Migrācijas vizualizācija sācies jau pērnā gada novembrī un to plānots pabeigt šā gada maijā. Projekta izmaksas ir 6074 eiro, un šo naudu piešķīruši Britu padome un ASV vēstniecība Rīgā.

«Projekta mērķis ir veicināt migrācijas jautājumu iekļaušanu vidusskolu programmu sociālo zinību stundās, lai paplašinātu izpratni par migrācijas procesiem un mainītu viedokli par jaunatbraucējiem Latvijas sabiedrībā,» teikts Providus mājaslapā.