Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

PVD uzmanīs, vai iedzīvotājiem veikalos nepārdod vecas olas

© F64

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) sekos līdzi tam, vai tirgotāji ievēro olu tirdzniecības noteikumus, un pirmssvētku un svētku dienās dienests tirdzniecības vietās veiks ārpuskārtas pārbaudes, liecina informācija PVD mājaslapā.

Tāpat PVD saistībā ar Lieldienu tuvošanos aicina pircējus atcerēties trīs drošas iepirkšanās likumus - vienmēr lasīt informāciju pārtikas produkta marķējumā, kā arī pārliecināties, vai pārtikas produkta iepakojums nav bojāts un tas tiek uzglabāts atbilstošos apstākļos, kā arī iegādāties pārtiku legālās tirdzniecības vietās.

PVD norāda, ka nevajag iegādāties pārtikas preci, kuras derīguma termiņa norādes izskatās aizdomīgi - tas ir nesalasāms, redzamas labojumu pēdas, oriģinālais derīguma termiņš ir aizsegts ar citu marķējumu. Pircējiem ir jāpārliecinās, vai pārtikas produkta iepakojums nav bojāts un vai produkts ir uzglabāts atbilstošos apstākļos. Nevajag pirkt pārtikas preces, kuru izcelsme un uzglabāšanas apstākļi nav skaidri vai ir aizdomīgi. Tāpat pircēji aicināti iegādāties pārtiku legālās tirdzniecības vietās, un saglabāt pirkuma čeku. Tad būs iespēja atgriezt atpakaļ veikalam pārtikas produktu, ja tas būs bojāts.

"Tā kā Lieldienās viens no pieprasītākajiem pārtikas produktiem noteikti būs olas, pirms to iegādes vajadzētu atvērt olu kastīti un pārliecināties, ka olas ir veselas, nav bojātas un tīras. Iegādājoties olas, vēlams arī izlasīt marķējumu uz olas. Pircējiem der atcerēties, ka pirmais cipars uz olas apzīmē dējējvistu turēšanas metodi (1 - brīvā turēšana, 2 - dēšana kūtī, 3 - dēšana sprostos, 0 - bioloģiskā ražošana), bet burti apzīmē ražotājvalsti, piemēram, LV ir Latvija, LT - Lietuva, EE - Igaunija un FI - Somija. Noslēdzošā ciparu kombinācija uz iepakojuma apzīmē dalībvalsts noteikto olu ražošanas uzņēmuma identifikācijas numuru," klāstīja dienestā.

Tāpat PVD atgādina, ka olu derīguma termiņš ir 28 dienas no dēšanas. Ražotājs uz olu iepakojuma norāda derīguma termiņu, kura ietvaros tirgotāja olas jāiztirgo (21 diena). Pircējam vēlams aplūkot iepakojumu un pārliecināties, ka olu derīguma termiņš nav beidzies. Atnesot mājās olas, tās var uzglabāt vai nu ledusskapī, vai nu ārpus tā - istabas temperatūrā, taču uzglabāšanas temperatūrai jābūt nemainīgai, jo temperatūras svārstības varētu veicināt olu bojāšanos.

Krāsojot olas, PVD iesaka izmantot, vai nu jau ierastos augu valsts materiālus, piemēram, sīpolu mizas, vai arī veikalos nopērkamās, Lieldienu olu krāsošanai paredzētās, pārtikas krāsvielas. Krāsojot olas ar tām, jāievēro preces marķējumā norādītā krāsas lietošanas instrukcija.