Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Jau trešo gadu strauji pieaug likvidēto uzņēmumu skaits

© Ekrānšāviņš no avīzes

Aizvadītais bijis jau otrais gads pēc kārtas, kad likvidēto uzņēmumu skaits valstī pārsniedzis jaunreģistrēto,un trešais gads, kurš nesis strauju likvidēto uzņēmumu skaita pieaugumu, liecina Lursoft apkopotā informācija.

Pagājušajā gadā viens no apspriestākajiem tematiem bija nodokļu reforma, kuru finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola pamanījusies nodēvēt par vienu no vērtīgākajām dāvanām Latvijas simtgadei. Tajā pašā laikā ne visi uzņēmēji biznesa vidi Latvijā vērtē tik atzinīgi.

Pagājušais gads būtiskas izmaiņas jaunu uzņēmumu reģistrēšanas un likvidēšanas līknēs nav nesis - turpinājis sarukt jauno uzņēmumu skaits un pieaugt likvidēto. Analizējot iemeslus likvidēto uzņēmumu skaita pieaugumam, kas, salīdzinot ar 2016. gadu, pērn pieaudzis pat par 34,78%, redzams, ka viens no faktoriem ir uzņēmējdarbības vides sakārtošana, VID un Uzņēmumu reģistram no reģistriem izslēdzot uzņēmumus, kuri ilgstoši neveic saimniecisko darbību, kā arī, nenoliedzami, dažādi individuāli iemesli.

To, ka lielākā daļa no likvidētajiem uzņēmumiem ir tā dēvētās uzņēmumu čaulas, vislabāk apliecina Lursoft statistikas dati, kas rāda, ka no 16 479 pērn likvidētajiem uzņēmumiem tikai 15,60% ir iesniegts pārskats par 2016. gadu, un no tiem puse pārskatos norādījuši, ka šajā gadā nav veikuši saimniecisko darbību.

Jauno uzņēmumu skaits sarūk

Arī pērn saglabājusies iepriekšējo gadu tendence samazināties jauno uzņēmumu skaitam. Lursoft apkopotā statistika rāda, ka 2017. gadā Latvijā reģistrēti 10 210 jaunu uzņēmumu, kas ir zemākais rādītājs kopš 2009. gada. Salīdzinot ar gadu iepriekš, gada laikā reģistrēto jauno uzņēmumu skaits sarucis par 8,89%.

Tiesa, lai gan jaunu uzņēmumu skaits turpinājis sarukt, iepriecinošs ir apstāklis, ka uzņēmējdarbībā iesaistās aizvien lielāks skaits personu, kuras izlēmušas dibināt savu pirmo uzņēmumu. Lursoft aprēķinājis, ka no visiem dalībniekiem, kuri 2017. gadā reģistrējuši jaunu uzņēmumu, 61,10% gadījumu personas vārds iepriekš nav bijis atrodams citu Latvijā reģistrētu uzņēmumu dalībnieku sarakstos.

Lai gan beidzamā gada laikā daudz runāts par uzņēmējdarbības vides neprognozējamību, kas nerada ārvalstu investoros uzticēšanos un vēlmi investēt Latvijas uzņēmumos, pagājušajā gadā 1534 jaunreģistrētiem uzņēmumiem vismaz viens no dalībniekiem bijis no ārvalstīm, kas veido 15,02% no kopējā uzņēmumu skaita. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, ārvalstu dalībnieku īpatsvars starp jaunajiem uzņēmumiem saglabājies nemainīgs.

Lursoft apkopotā informācija liecina, ka 2017. gadā visbiežāk savu kapitālu Latvijā reģistrētajos uzņēmumos ieguldījušas personas no tuvējām kaimiņvalstīm (Krievijas, Igaunijas, Lietuvas, Ukrainas), kā arī no Itālijas.

Likvidēti vairāk nekā 16 000 uzņēmumu

Kamēr jauni uzņēmumi tiek reģistrēti aizvien piesardzīgāk, likvidēto uzņēmumu skaits aizvadītajā gadā turpinājis strauji pieaugt, gada laikā palielinoties par 34,78%, sasniedzot jau 16 479 uzņēmumus. Jāpiebilst, ka aizvadītajā gadā likvidēto uzņēmumu skaits bijis lielākais pēdējo 26 gadu laikā.

Analizējot nozares, kurās visbiežāk darbojušies likvidētie uzņēmumi, redzams, ka pagājušais gads nav nesis būtiskas izmaiņas, jo priekšplānā izvirzījusies mazumtirdzniecība un vairumtirdzniecība, aiz kuras seko būvniecība un uzņēmumi, kuru pamatdarbība saistīta ar automobiļu un motociklu tirdzniecību un remontu.

37,22% mazkapitāla SIA

Lai gan nemainīgi populārākā jaunu uzņēmumu reģistrācijas forma ir mazkapitāla SIA, to īpatsvars starp jaunajiem uzņēmumiem, lai arī nedaudz, taču, salīdzinot ar 2016. gadu, sarucis. Lursoft dati rāda, ka pērn no visiem gada laikā reģistrētajiem jaunajiem uzņēmumiem 57,98% bijušas SIA ar samazinātu pamatkapitālu. Tikmēr 2016. gadā to īpatsvars veidojis 61,40%.

Jānorāda, ka no visām pagājušajā gadā reģistrētajām mazkapitāla SIA vairāk nekā pusei pamatkapitāls bijis robežās no viena līdz desmit eiro.

Starp 2017. gadā reģistrētajiem jaunajiem uzņēmumiem atrodami arī vairāki komersanti ar daudzmiljonu pamatkapitālu. Lielākais 2017. gadā reģistrētais uzņēmums ir AS European Lingerie Brands, kura reģistrētais un apmaksātais pamatkapitāls ir 47,524 miljoni eiro.