Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Vīķe-Freiberga domā, ka iedzīvotāji joprojām var uzcelt tādu Latviju, kādu vēlas

© Reuters / Scanpix

Tiem iedzīvotājiem, kuri ir palikuši Latvijā, un ir laiduši šeit dziļas saknes, joprojām ir iespēja uzcelt tādu valsti, kādu viņi vēlas, uzskata bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" Vīķe-Freiberga skaidroja, ka 18.novembrī mēs atceramies par cilvēkiem, kuri ļoti nelabvēlīgos apstākļos deklarēja savu valsti.

Tolaik bija izveidojušies apstākļi, kuros nebija rodams neviens no faktoriem, kas veicinātu nācijas vai valsts veidošanos. Taču valsts tika izveidota un tā pieder mums, teica bijusī prezidente.

Viņa atgādināja par to, cik ļoti vēstures gaitā tika deldēts latviešu skaits, minot kā piemēru gan pasaules karus, gan deportācijas. Tikai pēdējos gados ir notikusi brīvprātīga emigrācija un atkal Latvijas iedzīvotāju skaits dilst. Taču esot jāsamierinās ar realitāti un jāveicina demogrāfiskā izaugsme.

Esot nepieciešams nopietni piedomāt pie tā, kā sievietes var savās ģimenēs audzināt bērnus un būt mātes, saglabājot karjeras iespējas un profesionālo izaugsmi.