Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Satversmes tiesa pieņēmusi neapstrīdamu lēmumu - tiesnešu algām jābūt lielākām

SATVERSMES TIESĀ. Lai veicinātu tiesnešu finansiālo drošību un konkurētspēju, viņu atalgojumam jābūt lielākam – tā lēmusi Satversmes tiesa. Lēmums nav pārsūdzam © F64

Satversmes tiesa pieņēmusi neapstrīdamu lēmumu, ka tiesnešu algām jābūt lielākām, jo pašlaik tiesnešu darba atalgojuma sistēma neatbilst valsts pamatlikumam Satversmei un tiesnešu darba samaksa nenodrošina finansiālo drošību. Tiesnešu atalgojumam jābūt gana konkurētspējīgam, lai varētu piesaistīt augstas kvalitātes juristus. Lielāku atalgojumu jāsāk maksāt no 2019. gada, tomēr jau nākamgad valsts budžeta likumprojektā paredzēts papildu finansējums tiesnešu un prokuroru mēnešalgu palielināšanai 6,9 miljonu eiro apmērā.

Finanšu ministrija norāda, ka nākamgad dažādu līmeņu tiesu instanču tiesnešu mēnešalgas būs jau no 1966 eiro līdz 5151 eiro. Pašlaik tās ir no 1647 eiro rajona vai pilsētas tiesas tiesnesim līdz 4315 eiro Satversmes tiesas priekšsēdētājam.

Satversmes tiesa uzsvēra, ka likumdevējam, lemjot par tiesnešu darba samaksas atbilstību, ir jānodrošina, lai tiesnešu neatkarības principam atbilstu ikviena tiesneša darba samaksa neatkarīgi no tiesas līmeņa vai tiesneša amatā nostrādātā laika. Tiesā apstrīdētajās normās tiesneša amats atlīdzības ziņā ir samērots ar valsts tiešās pārvaldes iestādes juridiskās struktūrvienības vadītāja amatu, iekļaujot tiesnešus vienotajā atalgojuma sistēmā. Samērojot minētos amatus, nav ņemtas vērā tiesneša un juridiskās struktūrvienības vadītāja atšķirīgās funkcijas, statuss un atbildība - amatpersonām ir paredzētas piemaksas, prēmijas un naudas balvas atkarībā no viņa darba rezultātiem, bet tiesneša atalgojums šādā izpratnē nav atkarīgs no darba rezultātiem, tiesnesim apriori paredzēts darbu veikt, cik vien iespējams kvalitatīvi un augstā līmenī. Turklāt tiesnesim ir ierobežotas iespējas savienot amatus, bet valsts pārvaldē strādājošām amatpersonām šādi amatu savienošanas ierobežojumi nav noteikti.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā vairākas reizes izdarīti grozījumi, un rezultātā par līdzvērtīgām uzskatītās algas tiesnešiem kļuva pat par 50 procentiem zemākas nekā algas izpildvarā.

Šāda veida lietas ir skatītas gan Lietuvā, gan Slovēnijā, gan Vācijā un citās valstīs.