Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Latvija sola ziemā sagatavot objektīvu mācību "Zapad 2017" izvērtējumu

© EPA/ SCANPIX

Latvija ziemā varētu sagatavot secinājumus par Baltkrievijas un Krievijas kopīgo mācību "Zapad 2017" novērošanu, šodien žurnālistiem pastāstīja Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Viesturs Silenieks (ZZS).

Silenieks gan nezināja teikt, ko tieši Latvijas pārstāvjiem piedāvāts novērot abās kaimiņvalstīs.

Viņš sacīja, ka pašreizējie izvērtējumi par mācībām vairāk būs spekulācijas, bet objektīvs izvērtējums būšot sagatavots uz ziemas pusi. "To puzli vajag analizēt un saprast, ko viņi patiesībā gribējuši pateikt," teica Silenieks, paužot, ka no lauka malas nav iespējams redzēt, kas notiek 500 kilometrus uz priekšu, kur tiek pārcelta tehnika, kādas spējas attīstītas.

AM valsts sekretārs gan norādīja, ka izvērtējuma publiskais saturs varētu nākt no NATO līmeņa.

EPA/ SCANPIX

Silenieks arī skaidroja, ka viņa rīcībā nav informācijas, ka Latvijas novērotājiem abās kaimiņvalstīs būtu likti kādi šķēršļi. Tāpat šobrīd nekādas aizdomīgas aktivitātes Latvijas robežu tuvumā nav konstatētas.

Jau ziņots, ka Baltkrievijā sestdien ieradušies septiņu tuvākā reģiona valstu militārie novērotāji, lai sekotu līdzi Baltkrievijas un Krievijas kopīgo manevru "Zapad 2017" norisēm, pavēstīja Baltkrievijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Vladimirs Makarovs.

Baltkrievija brīvprātīgi uzaicinājusi novērot Latvijas, Lietuvas, Polijas, Ukrainas, Zviedrijas, Igaunijas un Norvēģijas pārstāvjus. Minskā ieradās pa diviem pārstāvjiem no katras uzaicinātās valsts, žurnālistiem sacīja Makarovs.

Novērotāju darba programmā paredzēts apmeklēt poligonus, kur viņi varēs iepazīties ar manevru dalībnieku praktisko darbību, piebilda ministrijas pārstāvis.

Mācību "Zapad 2017" aktīvā fāze no 14. līdz 20.septembrim notiek Baltkrievijas teritorijā, kā arī trijos Krievijas poligonos.

Baltijas valstīs ir bažas, ka Krievija mācības var izmantot agresīviem nolūkiem. Militārās mācības "Zapad 2017" Baltkrievijā novēros trīs Latvijas pārstāvji, bet Krievijā - viens.