Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

CILVĒKSTĀSTS: Skandināvu valodu zināšanas atvēra ceļu uz starptautisku karjeru

© Publicitātes foto

Jau divus gadus Lelde Zemīte par savām pagaidu mājām sauc Spāniju – uz šo zemi viņu aizveda profesionālie ceļi jeb darbs uzņēmumā Runway Latvia. Taču viņa ir pārliecināta, ka nākotnē noteikti atgriezīsies savā dzimtenē, līdzi ņemot arī bagātīgu pieredzes bagāžu. Viņa divus gadus ir strādājusi arī Norvēģijā, apgūstot vietējo valodu. Lelde uzskata, ka tieši svešvalodu (ne tikai angļu) zināšanas ir viens no galvenajiem stūrakmeņiem, veidojot karjeru jebkurā sfērā.

Arvien augstāk

Leldes un Runway Latvia (biznesa procesu ārpakalpojuma sniedzējs) ceļi krustojās pirms 12 gadiem, kad par uzņēmumu viņai pastāstīja draudzene, kas tur jau strādāja. «Tobrīd uzņēmums meklēja darbiniekus, kas prot skandināvu valodas. Tā kā pirms kāda laika biju atgriezusies no Norvēģijas, tur apguvusi norvēģu valodu, vēlējos šīs zināšanas nostiprināt un nepazaudēt. Tāpēc darba piedāvājums man likās ļoti saistošs,» stāsta Lelde.

Pirms tam viņa bija jau uzkrājusi zināmu darba rūdījumu citās sfērās, piemēram, kādu laiku bijusi pārdevēja, Norvēģijā - auklīte, kā arī strādājusi uzņēmumā Rīgas jūras līnijas, kur pilnveidota zviedru valoda.

Savukārt Runway viņa darbu sāka kā zvanu centra darbiniece - aģente, atbildot uz klientu jautājumiem. Taču, tā kā Leldei padevās ātri apgūt visu jauno, bieži vien pie viņas pēc padoma vērsās citi aģenti. Tas rezultējās ar paaugstinājumu amatā, kļūstot par komandas vadītāju. Pēc laika Leldei tika uzticēts vadīt jau visus tā sauktos team leader Baltijas mērogā. Uzņēmumam turpinot attīstīties, tika atvērts birojs Kijevā, un papildus Baltijas team leaders Lelde vadīja arī komandu Ukrainā.

Patīk multikulturālā vide

Pirms diviem gadiem viņa saņēma vēl vienu jaunu izaicinājumu - pārcelties uz uzņēmuma filiāli Spānijā. Apdomāšanās laiks bija aptuveni divas nedēļas, un Lelde piedāvājumu akceptēja. «Jā, tas nozīmēja jaunu kolektīvu, jauna darba vidi, taču es sapratu, ka tā vienlaikus būs unikāla pieredze, un man patiesi patīk strādāt multikulturālā vidē, turklāt Spānijā ļoti daudz runā skandināvu valodās.» Šobrīd viņas pārraudzībā ir aģentu komanda, kam uzticēts darba vidē ievadīt jaunākos darbiniekus.

Darba kolektīvs ir īsts dažādu tautību kokteilis - zviedri, norvēģi, somi, spāņi, Francijas pilsoņi. «No vienas puses - man patīk šāda dažādība, taču no otras puses - nav vienkārši atrast pieeju katram, jo viens piegājiens visiem neder. Dažādi raksturi, dažādas mentalitātes.»

Viņa secina, ka atšķirībā no Latvijas jaunajā kolektīvā Spānijā pirms katrām izmaiņām, lēmumu pieņemšanas jāveic daudz lielāks izskaidrojošs darbs, kāpēc kaut kas tiek darīts, mainīts, kāds būs rezultāts. Darbinieki daudz vairāk jautā - kāpēc? «Skaidrojošs darbs ir svarīgs, jo tādējādi darbinieki jūtas iesaistīti,» spriež Lelde.

Angļu valoda - pamatu pamats

Taujāta, kas ir tie galvenie iemesli, kāpēc viņa jau 12 gadus ir lojāla vienam uzņēmumam, Lelde atbild: «Atzīšos, ka, sākot strādāt, tobrīd Runway uztvēru kā iespēju nomainīt darbavietu - vienkārši gribējās pārmaiņas. Taču, iepazīstot uzņēmumu, kolektīvu, sapratu, ka gribu šeit palikt ilgāk. Ikdienā mēs darbā pavadām astoņas stundas, tāpēc man patiesi ir svarīgi, kāda ir kopējā darba vide, atmosfēra, kolēģi. Šie aspekti ir vienlīdz būtiski kā atalgojums.»

Viņa novērojusi, ka jauniešiem darbs starptautiskā uzņēmumā šķiet saistošs, jo tādējādi var uzlabot savas svešvalodu prasmes. «Angļu valodas pārzināšana vairs gan nav nekas unikāls, taču principā ikvienas svešvalodas pārzināšana ir liels ieguvums. Redzu, ka darba tirgū pieprasītas ir skandināvu valodas,» skaidro Lelde.

Pietrūkst četru gadalaiku

Pašlaik viņai grūti prognozēt, kad varētu atgriezties Latvijā, bet ardievas savai valstij noteikti nav teiktas. «Jauki, ka var strādāt arī citos Runway ofisos, tāpēc ap Ziemassvētku laiku vienu mēnesi nodzīvoju Latvijā - gan strādāju, gan atpūtos.» Viņa atzīst, ka pietrūkst Latvijas četru gadalaiku, Spānijā tie tomēr esot savā ziņā tikai divi - vasara un pavasaris. «Nevaru vēl aprast ar sajūtu, ka pirms Ziemassvētkiem Spānijā visapkārt čivina putniņi, sajūta kā pavasarī,» stāsta Lelde.

Ārpus darba laika viņa labprāt paceļo, šobrīd gan tiek iepauzēts - svelme esot pamatīga, sajūta, ka tiekot elpots karsts fēna gaiss.

***

Leldes karjera Runway

• 2005-2006 Zvanu centra darbiniece

• 2006-2007 Komandas vadītāja Rīgā

• 2007-2013 Komandas vadītāja Baltijas līmenī

• 2013-2015 Komandas vadītāja Baltijas un Ukrainas līmenī

• 2015-2016 Komandas vadītāja Spānijā

• 2016- pašlaik produkta speciālistu koordinatore