Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

SKAUDRAIS STĀSTS par aizsaulē aizgājušo Āri Auderu - Zelta roku ķirurgu un dārznieku

VAI DZĪVE SALAUZA? Iespējams, zaudējumi un pļaukas Āri Auderu tiešām salauza, kā tas nereti notiek ar ļoti talantīgiem cilvēkiem, kuri, savas izpratnes pasaulē dzīvodami, nesaredz pragmatiskās pasaules nežēlīgās konsekvences © F64

3.lapa

Dažādas «algas»

Audera visai nešpetnais, prasīgais raksturs darīja savu, un viņam radās gana daudz pretinieku. Pēc audita Auders dabūja nopietnu pretsitienu: viņa bijusī paciente Maija Vilciņa paziņoja, ka sūdzēs tiesā mikroķirurgu Āri Auderu. Izrādījās, ka viņš 2002. gada rudenī uzņēma pacienti savā privātpraksē un operēja. Vilciņa samaksājusi Auderam 565 latus, jo gaidīt rindā uz operāciju, kuru apmaksās valsts, būtu veselībai bīstami. Auders izrakstīja viņai kvīti, kas vēlāk kļuva par pierādījumu tam, ka viņš saņem privātu samaksu. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra Vilciņai šo kvīti nekompensēja, jo slimokase jau bija par operāciju pārskaitījusi slimnīcai 1220 latu.

Tad slūžas bija vaļā, un stāsta, ka ne bez Tautas partijas palīdzīgas rociņas. Tika ierosināta krimināllieta, kurā par cietušajiem tika atzīti kādi 70 pacienti, kas Audera operēti. Liela daļa gan neatzina sevi par cietušajiem, jo bija laimīgi, ka Auders viņiem palīdzējis atgūt veselību. Toreiz arī radās slavenā vārdkopa, kas kļuva teju par Audera vizītkarti. «Tās ir manas zelta rokas, mani ārzemju diplomi un mani 20 gadi, pavadīti medicīnā,» viņš teica, skaidrojot samaksas prasīšanu par savu darbu. Melots nebija: Audera ķirurga rokas tiešām darīja brīnumus. Bet Audera kļūda, kā viens otrs ciniķis skaidroja, bija tā, ka viņš gribēja būt godīgs: izrakstīja kvītis par naudas saņemšanu - nebūtu smērējis papīrus, pat gailis pakaļ neklukstētu.

Āris Auders demisionēja, aizgāja no medicīnas prom pavisam. Notika tiesas prāvas, un rezultātā apgabaltiesa piesprieda Auderam sodu 150 minimālo mēnešalgu apmērā, tas ir - 13 500 latu, konfiscējot mantu. Tiesa arī nosprieda piedzīt no Audera kaitējuma kompensāciju 14 cietušajiem un apdrošināšanas sabiedrībai, kopsummā 10 287,50 latu. Daudzi toreiz un arī tagad uzskata, ka tā bija paraugprāva, kurā Auders bija izraudzīts par upurjēru. «Ārsti ņēma naudu un ņems aploksnēs vai bez tām, kamēr samaksa par darbu nebūs adekvāta,» sprieda kāds mikroķirurgs, «Audera notiesāšana bija par biedinājumu citiem. Bet skaidrs, ka sistēma viņu salauza, kaut gan viņa talantam vajadzēja vēl ilgus gadus palīdzēt cilvēkiem. Mēs visi šajā gadījumā esam zaudētāji.»

Tāpat «aplokšņu naudas» skandāls bija uzmilzis ap topošo Valsts prezidentu, bijušo TOS vadītāju Valdi Zatleru: viņš atzinās, ka ir ņēmis papildu samaksu: «Cilvēki izsaka savu pateicību. Gribam mēs vai negribam - tā eksistē, ne tikai pie mums, bet arī daudzās citās valstīs, tostarp pat Zviedrijā. Tās zināmā veidā ir pacienta un ārsta intīmās attiecības.» Politikas un medicīnas pārzinātāji spriež, ka šādās «intīmās attiecībās» toreiz topošais prezidents esot bijis iesaistīts ne reizi vien. Atšķirība starp Zatleru un Auderu ir tikai viena: Auders dabūja notiesājošu spriedumu, savukārt Zatlers - Valsts prezidenta amatu. Tāda nu «alga» par darbu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā