Sestdiena, 11.maijs

redeem Karmena, Manfreds, Milda

arrow_right_alt Latvijā

PATVERSME: Nevairojiet negribētus kaķu pūļus!

© F64/attēlam ir ilustratīva nozīme

Ja jūsu vasaras mītnē vai pilsētas mājoklī pieklīst kaķene, meklējiet iespējas viņu laikus sterilizēt, nevis žēlīgi piebarojiet un sagaidiet, kad jūsu īpašumā pasaulē tiek laists pulciņš negribētu mazuļu. Nelolojiet ilūzijas, ka pieklīdušais kaķis pazudīs. Nepazudīs, ja vien kaut reizi iedosiet paēst! Kaķene apbērnosies, ja nav sterilizēta, bet runcis pēc tam uz savu barošanās vietu atvedīs sievu ar bērneļiem...

Kā var zināt, vai tā ir kaķene, ir vai nav sterilizēta? «Uz aci» tas nekādi nav nosakāms, ja īpašnieks ignorē likuma prasību kaķus pastaigās laist tikai sterilizētus/kastrētus un apzīmētus ar kaklasiksniņu. Sterilizētajiem/kastrētajiem ielu kaķiem ir nogriezts kreisās auss galiņš. Lai noteiktu dzimumu, paskatieties kaķim, pat ja tas rokās nedodas, dibengalā: ja ir «bumbulīši» zem astes, tad runčuks (ja oliņas apaļīgākas - nekastrēts), ja «bumbulīšu» nav - kaķenīte. Kad dzimums noteikts, lūdzu, neslinkojiet, meklējiet iespējas dzīvnieku sterilizēt! Ja pašiem līdzekļi neļauj, vērsieties savā pašvaldībā, ja tur atsaka, meklējiet patversmēs, dzīvnieku aizsardzības biedrībās, runājiet ar kaimiņiem, radiem, draugiem. Lai jūsu aprūpē tad paliek viens kaķis, nevis pulks! Lai tad ielu kaķu grūto dzīvi vada viens kaķis, nevis pulks!

Lai cik tas skarbi neskanētu, tā nav dzīvnieka glābšana, kad jūs mierīgi sagaidāt pieklīdušas kaķenes ģimenes pieaugumu un tad visus uz patversmi prom. Tā jūs problēmu tikai pārliekat uz citu pleciem. Šobrīd tieši šī tendence ir diezgan masveidīgi novērojama, vai, kas vēl ļaunāk, dzīvniekus aizved un izmet tālāk no acīm.