Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Saeima lems par savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirkā; notiks protesta akcija

© Lauris Aizupietis/ F64 Photo Agency

Saeima šodien otrajā lasījumā vērtēs likumprojektu par aizliegumu cirka izrādēs izmantot savvaļas dzīvniekus.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas atbalstītie grozījumi Dzīvnieku aizsardzības paredz, ka cirkā tiktu aizliegts izmantot brīvībā sagūstītus savvaļas sugu dzīvniekus, bet atļauts izmantot nebrīvē dzimušus dzīvniekus.

Savukārt Saeimas pirmajā lasījumā atbalstītais likumprojekts paredzēja aizliegt savvaļas sugu dzīvnieku - gan savvaļā iegūtu, gan nebrīvē audzētu - apmācīšanu un izmantošanu kā atrakciju dzīvniekus cirka izrādēs vai atrakcijās.

Ar iniciatīvu aizliegt savvaļas dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirka izrādēs 2015.gadā pēc sarunām ar dzīvnieku aizsardzības biedrībām klajā nāca Pārtikas un veterinārais dienests. Drīz pēc tam jaunizveidotās Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes sēdē tika pieņemts lēmums izveidot darba grupu, uzdodot sagatavot priekšlikumus attiecīgiem grozījumiem normatīvajos aktos.

Daudzās Eiropas valstīs savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkā jau ir aizliegta. Latvijas cirkos nav pastāvīgi izmitinātu savvaļas sugu dzīvnieku. Visi savvaļas sugu dzīvnieki, kas tiek izmantoti cirka izrādēs Latvijā, tiek ievesti ar ceļojošiem cirkiem no citām valstīm.

Vladislavs Poroškins/ f64 photo agency

Šodien pie Saeimas notiks protesta akcijas par un pret ieceri veikt labojumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas ļautu Latvijas cirkos izmantot nebrīvē dzimušu savvaļas sugu dzīvniekus.

Biedrības "Dzīvnieku brīvība" pārstāvji pie Saeimas rīkos protesta akciju "Par cilvēcīgu cirku", kurā mudinās parlamentu veikt labojumus Dzīvnieku aizsardzības likumā un liegt Latvijas cirkos izmantot jebkādus savvaļas sugu dzīvniekus, nevis atbalstīt deputātes Jūlijas Stepaņenko (S) priekšlikumu ļaut cirkā izmantot nebrīvē dzimušus savvaļas sugu dzīvniekus.

Tajā pašā laikā pie Saeimas norisināsies arī Rīgas cirka atbalsta biedrības organizēta protesta akcija, kas censties pārliecināt deputātus atbalstīt Stepaņenko izvirzīto priekšlikumu.