Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

KARJERAS STĀSTS: Ar sirdi kafijas pasaulē

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Cilvēks ar uzņēmēja ķērienu – šāds iespaids rodas pēc sarunas ar Mārci Mincānu. Viņš, vēl būdams students, jau iepazina uzņēmējdarbības virtuvi, uzsākot savu biznesu nekustamo īpašumu jomā, pēc tam pieņēmis pavisam jaunu izaicinājumu – nokļuvis kafijas pasaulē, kura patiesi viņu aizrāvusi.

Viņš gan atzīst - vidusskolā šāds ceļa virziens nebūt neietilpa viņa plānos: Mārcis sevi tolaik saredzēja mediķa profesijā. Tomēr dzīve piespēlēja citas iespējas, un viņš spēlēja līdzi, ne mirkli to nenožēlojot.

Bērnības sapnis - medicīna

Runājot par izglītības segumu, Mārcis ir ieguvis bakalaura grādu starptautiskajās ekonomiskajās attiecībās, un, kā viņš pats šo studiju virzienu raksturo, tā ir mūsdienu finanšu arhitektūra. Un tagad viņš ir pāris soļu attālumā no maģistra grāda finanšu ekonomikā.

Mārcis gan teic, ka šāds izglītības virziens nebija viņa izvēle numur viens tūliņ pēc vidusskolas - viņš bija nolēmis kļūt par ārstu. Iestājās Latvijas Universitātē, taču studiju laiks sakrita ar tā sauktajiem ziedu laikiem valstī - draugi un paziņas jau pelnīja, un Mārcis arī ļoti vēlējās iegūt finansiālo patstāvību, tomēr studijas medicīnā ar darba gaitām nebija apvienojamas. Un Mārcis izvēlējās sākt strādāt - tobrīd top joma bija nekustamie īpašumi, un tur viņš arī startēja, nodibinot savu uzņēmumu. Un līdz krīzes gadiem šajā lauciņā arī darbojās. Turklāt 2008. gadā nolēma atkal no jauna iejusties studenta ādā, izvēloties jau pieminētās starptautiskās ekonomiskās attiecības.

Sāk kā praktikants

Studijas ietvēra arī praksi, un, pateicoties tai, Mārča ceļi krustojās ar Venden - viņa pašreizējo darbavietu. Uzņēmuma durvis viņš vēra kā praktikants, taču ātri vien uzņēmuma vadība viņā saredzēja lietaskoku - pavisam nesen Venden bija sevi pieteicis arī kafijas tirgū un bija vajadzīgs cilvēks, kas šo jauno darbības virzienu izveidos par nopietnu spēlētāju, izstrādās biznesa plānu, vīziju. Un šī iespēja tika piedāvāta Mārcim, kas nešauboties piekrita. Jā, bez priekšzināšanām un pieredzes šajā segmentā, bet ar milzu gribasspēku. Viņš saskatīja kafijas segmenta potenciālu un bija gatavs principā visu savu laiku, tostarp arī brīvo, veltīt kafijas pasaules izzināšanai - kāds ir Latvijas tirgus, kas notiek pasaulē, kādi ir kafijas veidi, cilvēku paradumi. Atbildes uz šiem un vēl citiem jautājumiem viņš guva pašmācības ceļā, pamazām attīstot Venden Kafijas servisu. «Venden ir ļoti plašs klientu loks, kam tiek piegādāts mūsu ūdens. Ar laiku klienti izteica vēlmi saņemt arī kafiju. Un Venden šo atzaru kopš 2011. gada vasaras sāka attīstīt. Sākotnēji tika piedāvāts tikai pats produkts - kafija paciņās, taču drīz vien nācās secināt, ka ļoti daudziem nav atbilstoši kafijas pagatavošanas automāti. Tos pirkt pašiem - ļoti dārgi. Līdz ar to mēs sākām piedāvāt pilnu servisu - pašu kafiju (tiek piedāvāti ap 15 kafijas pupiņu veidu no Itālijas, Vācijas, Skandināvijas un Latvijas), iznomājam kafijas pagatavošanas iekārtas, nodrošinām iekārtu apkalpošanu,» stāsta Venden Kafijas servisa vadītājs.

Paradumu maiņa

Viņš novērojis, ka klientu vidū vislielākā cieņā ir kafija no Vācijas. «Piemēram, Itālijā topā ir stipras, rūgtas kafijas, Skandināvijā - skābenas, bet Latvijas iedzīvotāji vēlas balansu, lai kafija nav nedz par stipru, nedz par skābu.» Mārcis arī secina, ka pēdējos gados Latvijā arvien vairāk iedzīvojas kafijas dzeršanas un baudīšanas kultūra. «Veidojas speciālās kafejnīcas un ne tikai. Cilvēki mācās patiesi izgaršot kafiju, saprast garšas nianses. Kādreiz kafijas pagatavošana nozīmēja iebērt malto kafiju krūzē un kafiju apliet ar ūdeni. Gatavs. Tagad šie paradumi un vēlmes mainās, un mēs klientiem parādām šīs dažādās iespējas un variācijas.»

Mārcis skaidro, ka kafijas segments ir mainīgs un ir jātur, tā teikt, roka uz pulsa, lai visiem pārmaiņu procesiem, kafijas modei sekotu līdzi. «Ja kādreiz visi dzēra vien melnu kafiju, tagad visiecienītākā ir Caffe latte un Cappuccino,» stāsta Mārcis.

Veselīga, bet nepārspīlēt

Nav noslēpums, ka daudz šķēpu tiek lauzti diskusijās - cik veselīgi vai neveselīgi ir dzert kafiju. Mārča viedoklis par šo mūžseno tēmu ir šāds: «Kafijai piemīt daudz labu īpašību, piemēram, tā mazina alerģijas reakcijas, kafija ir labs antidepresants, kafija satur P vitamīnu, kas nostiprina asinsvadu sieniņas, kafija veicina gremošanu, spēj normalizēt pazeminātu asinsspiedienu. Taču vienlaikus jāatceras, ka ir jādzer arī ūdens, turklāt nevajag pārspīlēt ar izdzertās kafijas daudzumu. Piecas sešas tasītes dienā ir pieņemami, ar nosacījumu, ja nav paaugstināta asinsspiediena,» rezumē Mārcis.

Lai arī Mārcis ir Kafijas servisa galvenais virzītājspēks, viņam, protams, ir arī vairāki palīgi, un viņu kopīgie mērķi ir kļūt par līderi kafijas tirgū Latvijā, pēc tam jau raudzīties pārējo Baltijas valstu virzienā. «Ir attīstāmi arī vairāki biznesa segmenti, piemēram, servisu piedāvāt arī viesnīcām, restorāniem, bistro un tā tālāk. Tāpat ir sapnis radīt pašiem savu kafijas grauzdētavu. Katrā ziņā es esmu pilnībā pārņemts ar kafijas pasauli. Allaž būs ko apgūt jaunu, allaž būs jauni izaicinājumi. Šī nozare ir ļoti interesanta, un savu izvēli par labu šai nozarei neesmu nožēlojis. Man ir paveicies - es eju uz darbu ar patiesu prieku. Zinātnieki ir secinājuši, ka kafijas zinātne ir tikpat smalka kā kosmosa izpēte. Pilnībā piekrītu,» ir gandarīts Mārcis.