Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Čakša: Atalgojuma pieaugums mediķiem būs atšķirīgs

© Vladislavs Poroškins/ f64 photo agency

Veselības ministre Anda Čakša prognozē, ka atsevišķu slimnīcu neefektīvi izmantoto līdzekļu dēļ, atalgojuma pieaugums mediķiem būs atšķirīgs.

Šorīt intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" ministre uz jautājumu, par cik mediķiem tiks palielinātas algas, atbildēja izvairīgi, tomēr piebilda, ka palielinājums varētu būt par 20%.

Viņa gan atzina, ka atsevišķās slimnīcās pieaugums varētu būt atšķirīgs, kam par iemeslu kalpos to neefektīvā līdzekļu izmantošana. "Jā, ir tādas slimnīcas, kurās arvien efektīvi netiek izmantoti līdzekļi un mums šajā jautājumā ir uz ko tiekties. Piemēram, viena no tām ir Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca," piebilda Čakša.

Jau ziņots, ka Bērnu slimnīcas Bērnu ķirurgu arodbiedrība un Rīgas Dzemdību nama ārsti un vecmātes ir iesnieguši pieteikumu Satversmes tiesā (ST), apstrīdot normas par normālo pagarināto darba laiku, aģentūru LETA informēja pieteicēju interešu pārstāvis, zvērināts advokāts Ivo Klotiņš.

Pieteicēji ir apstrīdējuši Ārstniecības likuma 53.1 panta septīto daļu, kas paredz atšķirīgu attieksmi pret ārstniecības personām attiecībā uz kompensāciju par virsstundu darbu - par stundām, kas tiek strādātas virs normālā darba laika. Parastā situācijā darbinieks par darbu, kas pārsniedz Darba likumā noteikto normālo darba laiku, saņem piemaksu par virsstundām, taču ārstniecības persona par šo darbu nesaņem piemaksu vai atpūtas laiku par virsstundām.

Pieteicēji uzskata, ka šāda atšķirīga attieksme ir pretrunā ar Satversmē noteikto vienlīdzības principu. Pieteicēji ir lūguši atzīt apstrīdēto normu par spēkā neesošu no 2009.gada 1.jūlija.

"Ņemot vērā aizskāruma būtību, šis ir likumsakarīgs un loģisks solis, jo arī ārstiem ir jācīnās par savām tiesībām uz adekvātu samaksu un jāpanāk taisnīgs noregulējums. Demokrātiskā valstī nav pieļaujami rupji tās pamatlikumu pārkāpumi," uzsver advokāts.