Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Entomologs vēsta par neierastu ērču uzvedību

© Mārtiņš Zilgalvis/ f64 photo agency

Līdz ar silta laika iestāšanos mostas ne tikai putni un koki, bet arī veselībai bīstamie kukaiņi - ērces. Arī šogad, tā pat kā citus gadus aicinām cilvēkus būt īpaši uzmanīgiem dodoties atpūsties pie "dabas krūts".

Latvijas Universitātes bioloģijas katedras vadītājs Dr. biol. Voldemārs Spuņģis raidījuma "Bez Tabu" žurnālistiem pavēstīja, ka ērču aktīvais laiks sākas līdzko gaisa temperatūra sasniegusi +4 grādus. Līdz ar to, kad ērces jau ir aktīvas tajā laikā, kad cilvēki vēl tām nepievērš pietiekamu uzmanību.

V. Spuņģis atklāj, ka ērces šogad ir labi pārziemojušas, jo ziemā nebija barga kailsala. Līdz ar to var uzskatīt, ka ērču skaits nebūs samazinājies un cilvēkiem ir jābūt tik pat piesardzīgiem kā pagājušajā gadā.

Turklāt kukaiņu eksperts ir novērojis, ka saistībā ar klimatiskajām izmaiņām, ērces pavasarī pamostas ātrāk, bet rudenī dodas ziemot daudz vēlāk, nekā tas bija ierasts līdz šim. "Agrāk nebija iedomājams, ka ērce jau februāri varētu piesūkties cilvēkam vai dzīvniekam," pauž V. Spuņģis.

Lai izvairītos no ērču piesūkšanās speciālists aicina kārtīgi saģērbties un regulāri pārbaudīt, vai pa ķermeni nerāpo kāda ērce.