Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Ārzemēs dzimušajam dokumentos varēs ierakstīt arī tēvu

© Rūta Kalmuka/ f64 photo agency

Lai veicinātu bērnu tiesību ievērošanu, ārvalstīs dzimušus bērnus – Latvijas valstspiederīgos – varēs pārreģistrēt arī Latvijā.

Tas ir iespējams gadījumos, kad bērna dzimšanas reģistrā un dzimšanas apliecībā ārvalstī tiek ierakstītas ziņas tikai par bērna māti. Tā ir brīvprātīga rīcība, Latvijas valsts nepieprasa informāciju sniegt obligātā kārtā. Tagad apstiprinātie grozījumi Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumā nosaka, kādā veidā vecāki var veikt pārreģistrāciju. Būtībā šī procedūra neatšķiras no jau pastāvošās - abi vecāki raksta iesniegumu par paternitātes atzīšanu vai arī datus par tēvu ieraksta, pamatojoties uz tiesas spriedumu.

Tieslietu ministrijā norāda, ka šobrīd liels skaits Latvijas valstspiederīgo, dzīvojot un strādājot ārvalstīs, bērna dzimšanas fakta reģistrāciju veic attiecīgā dzimtsarakstu iestādē ārvalstīs un gadījumos, kad bērna vecāki, reģistrējot bērna dzimšanas faktu, nevar uzrādīt laulības apliecību vai arī bērna vecāki nav laulībā, bērnu dzimšanas reģistrā un dzimšanas apliecībā tiek ierakstītas ziņas tikai par bērna māti, tādējādi reģistri arī vēlāk netiek papildināti ar attiecīgām ziņām par bērna tēvu. Ja ārvalstu iestāde ir atteikusi ierakstīt bērna dokumentos informāciju par tēvu, tad pārreģistrāciju var veikt Latvijas dzimtsarakstu nodaļās.

Lai gan informācija par ārzemēs dzimušu bērnu netiek mainīta (dzimšanas datums, vieta, vārds, uzvārds utt.), šāds reģistrs tiek veidots no jauna, jo līdz šim informācija par ārpus Latvijas dzimušiem bērniem bija attiecīgajās ārvalstu iestādēs. Tagad, ja nepieciešams atzīt vai noteikt paternitātes faktu, izpildīt tiesas spriedumu adopcijas apstiprināšanas vai atcelšanas lietā, būs iespējams pārreģistrēt Latvijas valstspiederīgo bērna dzimšanas faktu un bērna dokumentos būs norādīti abi vecāki.

Līdzīgas situācijas rodas arī gadījumos, kad tiek apstiprināta vai atcelta adopcija, proti, ir gadījumi, kad Latvijas Republikas spriedumu nereti nav iespējams izpildīt, kad nepieciešams papildināt bērna dzimšanas reģistru ar ziņām par vecākiem (adoptētājiem), ja bērna dzimšanas fakts ir reģistrēts dzimtsarakstu iestādē ārvalstīs.

Dzimšanas fakta pārreģistrācijai bērna vecāki dokumentus var iesniegt jebkurā dzimtsarakstu nodaļā. Dzimtsarakstu nodaļa pēc iesnieguma un citu nepieciešamo dokumentu saņemšanas un pārbaudes bērna dzimšanas faktu pārreģistrē, kā arī veic attiecīgus papildinājumus saistībā ar paternitātes atzīšanu, noteikšanu vai paternitātes fakta konstatēšanu.

***

Uzziņai

GROZĪJUMI CIVILSTĀVOKĻA AKTU REĢISTRĀCIJAS LIKUMĀ

Dzimtsarakstu nodaļa, pamatojoties uz personas iesniegumu un dzimtsarakstu nodaļas atzinumu, dzimšanas reģistra ierakstu sastāda atkārtoti, ja dzimšanas reģistra ieraksts, kurā jāveic papildinājums, reģistrēts ārvalstī.

Rīgas pilsētas dzimtsarakstu nodaļa, pamatojoties uz adoptētāju iesniegumu un dzimtsarakstu nodaļas atzinumu, dzimšanas reģistra ierakstu sastāda atkārtoti, ja adoptējamā dzimšanas fakts reģistrēts ārvalstī.