Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Augsta intensitāte sarunām ar ķīniešiem

GRIBAM LIDOT TĀLU! Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš un Latvijas vēstniecības Ķīnā transporta nozares atašejs Helmuts Kols Ķīnas Civilās administrācijas birojā © Publicitātes foto

Ļoti daudzas amatpersonas, iestādes un pasākumus Ķīnas galvaspilsētā Pekinā pagājušajā nedēļā paguva apmeklēt triju Latvijas ministriju – Ārlietu, Ekonomikas un Satiksmes ministrijas – valsts sekretāri.

Latvijas vēlēšanās ir piesaistīt Ķīnas preces un tūristus. Latvija piedāvā savas ostas un lidostu kā atbalsta punktus, caur kuriem Ķīnas preces un paši ķīnieši līdz saviem ceļa mērķiem Rietumeiropā un jo īpaši Skandināvijā varot nonākt ātrāk un lētāk, nekā izmantojot konteinerpārvadājumiem tradicionālo ūdensceļu apkārt Indijai vai pat visai Āfrikai un lidojumus uz pašām lielākajām Eiropas lidostām. Lai to visu stāstītu, rādītu un jebkādā citā veidā atgādinātu ķīniešiem, Latvijas vēstniecībā Ķīnā izveidots Satiksmes ministrijas nozares atašeja birojs, kas paaugstinās tur jau strādājošā atašeja Helmuta Kola statusu un iespējas. Mūsējais vārda un uzvārda brālis bijušajam Vācijas kancleram iepriekš bija zināms kā valdes loceklis Rīgas Centrālajam terminālam, t.i., vienam no Rīgas brīvostas uzņēmumiem.

Tajā pašā laikā Ķīnas ārlietu viceministrs Vans Čao atgādinājis Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretāram Andrejam Pildegovičam par ķīniešu interesi arī pašiem sekot savām precēm un naudai Latvijā, kļūstot par Latvijas infrastruktūras objektu līdzīpašniekiem. Šajās sarunās iezīmēts turpmākais Ķīnas un Latvijas amatpersonu vizīšu apmaiņas grafiks un sarunu tēmas.