Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Uzsāk ražot jaunu alu "Staburags"

© Publicitātes foto: Edgars POHEVIČS

Alus darītava Lāčplēsis uzsākusi jaunu alus līniju Staburags, kuras produkti tiks ražoti pēc vēsturiskajām alus darītavas tradīcijām, rūpīgi piemeklējot izejvielas, lai pietuvinātu alus garšu senajām receptūrām.

Jaunā alus zīmola attīstībā un virzīšanā tirgū ir ieguldīti vairāk nekā 120 tūkstoši eiro. Jaunā alus Staburags pirmais lējums ir meistaru roku darbs, un tas tiek izlaists nelielos apjomos. Šī alus gatavošanā ņemtas vērā senas amatniecības tradīcijas, ko alus darītavas Lāčplēsis pirmsākumos pirms vairāk nekā 50 gadiem aizsāka vieni no tās pirmajiem aldariem - tēvs un dēls, kuriem alus brūvēšana bijusi sirdslieta. Arī nosaukums Staburags izvēlēts simboliski - par godu pirmajiem alus darītavas Lāčplēsis brūveriem, kas piecdesmito gadu beigās un sešdesmito gadu sākumā dzīvoja Daugavas krastos netālu no Staburaga. Laikā, kad Staburags tika applūdināts un palika Daugavas dzelmē, tā piemiņai tika radīti dažādi mākslas darbi, dziesmas un dzeja, bet pirmie brūveri radīja alu. No tiem laikiem saglabājusies leģenda, kuru Lāčplēša alus meistari stāstījuši no paaudzes paaudzē, proti, laikā, kad applūdināts Staburags, alus meistari radījuši īpašu alus recepti, ko paturējuši noslēpumā, un alu cēluši galdā tikai tuvākajiem cilvēkiem svētku reizēs. Tagad, pēc vairāk nekā piecdesmit gadiem Lāčplēša tehnologi atjaunojuši šo recepti, balstoties uz agrāko laiku nostāstiem. Šobrīd uzsākta pirmo trīs īpašā alus šķirņu brūvēšana: Staburags Gaišais un tā limited sērija, Staburags Tumšais un Staburags Baltais alus. Uldis Vērsis, alus darītavas Lāčplēsis pārstāvis, stāsta: «Šim alum būs simboliska loma mūsu produkcijas sortimentā, jo atjaunojam stāstu par mūsu alus pirmsākumiem, vietējām amatnieku tradīcijām un vērtībām, ko mūsu aldari ir pārmantojuši no paaudzes paaudzē.» Staburags Gaišais ir pēc tradicionālām latviešu receptēm darīts gaišais alus, kas tapis ar īpašu rūpību, izmantojot augstākā labuma sastāvdaļas. Tas zaigo sārta zelta nokrāsās un garšā ir viegli rūgtens ar saldenām dižciltīgā Minhenes iesala niansēm. Staburags Tumšais ir pēc tradicionālām latviešu receptēm darīts tumšais alus, kas tapis, izmantojot augstākā labuma sastāvdaļas. Tas zaigo dziļi melnās nokrāsās, aromātā jūtamas izteiktas dedzinātā iesala notis, savukārt tā garša ir tumīgi saldena, ko papildina grauzdētā iesala rūgtenums. Staburags Baltais alus dzēriens ir tapis no tradicionāli darīta gaišā alus, izmantojot tikai augstākā labuma sastāvdaļas. Tas zaigo dūmakaini zeltainās nokrāsās, un tā aromātā ir jūtamas aicinošas persiku un citrusaugļu nianses. Maigajā garšā augļainu saldenumu līdzsvaro viegls rūgtums, sniedzot neviltoti veldzējošu garšas baudījumu. Lāčplēsis ir trešā lielākā alus darītava Latvijā, bet alus Lāčplēsis ir viens no straujāk augošajiem alus zīmoliem Latvijā. Tā pirmsākumi 1948. gadā ir saistīti ar Lielvārdē dibināto leģendāro kolhozu Lāčplēsis, no kā arī cēlies alus zīmola nosaukums.