Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Lembergs: Izbeigta tā sauktā "oligarhu lieta"

© F64

Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") vakar saņēmis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vēstuli par to, ka izbeigta tā sauktā "oligarhu lieta", kuras izmeklēšanas laikā KNAB savulaik veica kratīšanas ietekmīgu politiķu īpašumos.

Kā šodien preses konferencē informēja Lembergs, lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu esot pieņemts pagājušā gada 12.decembrī.

Lembergs vērsīšoties KNAB ar pieprasījumu izsniegt viņam visus kriminālprocesa materiālus. "Paskatīsimies, vai bija pietiekams pamats atbilstoši Kriminālprocesa likumam uzsākt kriminālprocesu, un izvērtēsim - bija vai nebija pamats izmeklēšanas tiesnesim dot atļauju kratīšanai," norādīja Lembergs.

Ventspils mērs atgādināja, ka KNAB 2011.gada maijā bija nepieciešamas vairākas dienas, lai atvērtu viņa seifu domes darba kabinetā. Rezultātā seifā netika atrasts nekas izmeklēšanai nozīmīgs - vērtīgākais tajā noglabātais dokuments bijis Lemberga universitātes diploms.

"Es sniegšu prasību tiesā pret valsti, lai apmaksā manam seifam nodarīto kaitējumu. Vēl neesmu izdomājis, vai prasīšu naudu. Visdrīzāk, es prasīšu jaunu seifu ar tādu pašu drošību, ko trīs dienas vajag uzlauzt, un ar tādu pašu ietilpību, jo man šobrīd nav kur glabāt universitātes diplomu. Man ir baigais "kreņķis", un es dzīvoju pastāvīgās bailēs, ka tas nav drošā vietā," ironizēja Lembergs.

Tā dēvētā oligarhu lieta tika ierosināta 2011.gada maijā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu. KNAB veica kratīšanas vairākās vietās Latvijā, tostarp ietekmīgu politiķu īpašumos.