Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Sabiedroto spēku bruņutehniku Latvijā varēs pārvadāt arī pielādētu

© F64

Pie konkrētiem nosacījumiem sabiedroto spēki bruņoto tehniku Latvijas teritorijā varēs pārvadāt pielādētu, paredz šodien valdībā akceptētie grozījumi likumā par "Ārvalstu bruņoto spēku statuss Latvijā."

Šobrīd likums paredz, ka ārvalstu bruņotajiem spēki kaujas tehniku pāri Latvijas robežai un Latvijas teritorijā pārvadā nepielādētu un atsevišķi no tās munīcijas. Ja tas ir paredzēts kaujas tehnikas izmantošanas instrukcijā, šo tehniku pārvadā iepakojumā.

Aizsardzības ministrija (AM) rosināja likuma normu papildināt, proti, ja ir paredzēts kaujas tehnikas izmantošanas instrukcijā, kā arī atkarībā no valsts apdraudējuma veida, tā intensitātes un rakstura NATO un Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu bruņotie spēki kaujas tehniku pāri Latvijas iekšējai robežai un Latvijas teritorijā var pārvadāt pielādētu.

Šāda norma nepieciešama, lai sniedzot atbalstu Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), NATO un ES dalībvalstu bruņotajiem spēkiem būtu kaujas gatavībā uzreiz pēc valsts robežas šķērsošanas.

Minētais regulējums attiecas arī uz gaisa transportu.

"Likumprojekts paredz divus nosacījumus, kad tiek pieļaujama pielādētas kaujas tehnikas un ieroču pārvadāšana pāri Latvijas iekšējai robežai un Latvijas teritorijā - ja tas ir paredzēts kaujas tehnikas vai ieroču izmantošanas instrukcijā un atkarībā no valsts apdraudējuma veida, tā intensitātes un rakstura. Tādejādi - tikai pastāvot minētajiem nosacījumiem, iestāsies normā noteiktā atļauja," norāda AM.

Ņemot vērā, ka Latvijā tiks izvietoti NATO dalībvalstu bruņotie spēki, jābūt juridiski skaidram šo spēku tiesiskajam statusam un tiesībām. Papildus šiem likuma grozījumiem tiks slēgtas starptautiskās vienošanās, kā arī sagatavoti un apstiprināti NATO dalībvalstu bruņoto spēku vienību spēka pielietošanas noteikumi, skaidro AM.

Paralēli šiem likuma grozījumiem valdība šodien atbalstīja arī grozījumus NBS likumā. Lai nodrošinātu ar dalību NATO un ES saistīto uzdevumu izpildi, NBS komandieris, saskaņojot ar aizsardzības ministru, var deleģēt NATO un ES dalībvalstu bruņoto spēku, kā arī to izveidoto kopējo militāro vienību militārajai vadībai atsevišķu NBS vienību vai atsevišķu karavīru vadīšanu.