Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Mūžībā devies Edmunds Johansons

© Aigars Eglīte

7. februāra rītā 80 gadu vecumā mūžībā devies atvaļinātais PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) ģenerālmajors, pēdējais Latvijas PSR VDK priekšsēdētājs Edmunds Johansons (22.07.1936. – 07.02.2017.).

Edmunds Johansons kā PSRS laikos ar milzu pilnvarām apveltītās represīvās iestādes vadītājs darīja visu iespējamo, lai LPSR VDK neizrādītu bruņotu pretestību Latvijas jaunajai valdībai PSRS sabrukuma periodā.

Tas bija viens iemesliem, kādēļ VDK ģenerāli arī pēc Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas daudzi pieminēja ar labu vārdu. Viņš bija viens no tiem bijušajiem VDK darbiniekiem, kurš spēja iekarot cieņu un atzinību sabiedrības acīs gan padomju, gan neatkarīgās Latvijas laikos.

2006. gadā izdotajā grāmatā «Čekas ģenerāļa piezīmes» E.Johansons aprakstīja LPSR VDK struktūru, darba metodes, kuriozus, VDK reakciju uz pirmajiem atmodas iedīgļiem, atsevišķu VDK darbinieku izpratni par tuvojošos PSRS krahu, dažādu VDK līdzstrādnieku aktivitātes barikāžu un 1991.gada augusta puča notikumos, kā arī attiecības ar LPSR Komunistiskās partijas un Ministru padomes spici.

Pēc neatkarības atjaunošanas E.Johansons kā pieprasīts speciālists drošības jautājumos strādāja komercbanku un tranzītbiznesa jomās.