Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Kronberga: Ja visi būtu darījuši to, kas noteikts likumā, tad Dobeles traģēdija nenotiktu

© Egons Ansbergs/ f64 photo agency

Ja visi būtu darījuši to, kas noteikts likumā, tad Dobeles traģēdija nenotiktu - šādi intervijā raidījumā "900 sekundes" apgalvoja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja Ilona Kronberga.

Kronberga vēsta, ka katru gadu notiek līdzīgas nelaimes. Tāpēc ir jāizvērtē situācija un jāatrod vājās vietas rīcības posmos, kas izraisa šādu traģēdiju rašanos. ''Šīs nepilnības ir jānovērš, lai nekas tāds neatkārtotos'' pauž Kronberga.

Cilvēks visu savu dzīves laiku, ir kādu institūciju redzes lokā. Līdz ar to kādam būtu jākontrolē gadījumi, kad tiek novērotas kādas nepilnības. Kronberga vēsta, ka Dobeles traģēdijā dzīvību zaudējušais tēvs, kam bija liegums tuvoties savai sievai, bija jāuzrauga policijai.

''Šeit katrā posmā mēs varam atrast vismaz 4 lietas, kas netika izdarītas un kuru dēļ ir notikusi nelaime. Šī visa nesakārtotība ir novedusi pie tā, ka bērnam mūsu valstī nav nodrošinātas pamatvajadzības un tiesības uz dzīvību.'' vēsta Kronberga.

Tā ir sociālā dienesta atbildība, par to, lai saprastu, vai ģimenes dzīvesvieta bija atbilstoša ģimenei ar maziem bērniem, bilst Kronberga. Viņa arī stāsta, ka citās valstīts ir būtiski augstākas sociālo dienestu prasības un profesionalitāte, tomēr arī tur notiek nelaimes. Savukārt Latvijā ir jādara viss, lai dienesti darbotos maksimāli efektīvi. Ir jāizstrādā tiesiskais regulējums, kas nosaka, kas ir jādara visiem dienestiem nelabvēlīgu ģimeņu gadījumā. Šobrīd Latvijā tāda regulējuma nav, bet šonedēļ tiks sākta šāda regulējuma izstrāde.

Kronberga arī vēsta, ka Dobeles traģēdijā izdzīvojušie bērni ir izlaisti no slimnīcas un šobrīd viņiem tiek meklēti aizbildņi.