Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Cīrule sola izskatīt atbalsta pasākumus būvniekiem, kas parakstīs nozares ģenerālvienošanos

© F64

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ilze Cīrule solījusi vērtēt iespējamos atbalsta pasākumus būvniecības uzņēmējiem, kas parakstīs nozares ģenerālvienošanos par minimālo algu līmeņiem būvniecības nozarē, aģentūru LETA informēja Latvijas Būvuzņēmēju partnerība.

Šodien Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane tikās ar Cīruli, lai pārrunātu pasākumus ēnu ekonomikas mazināšanai būvniecības nozarē.

VID vadītāja tikšanās laikā arī solīja vērtēt izmaiņas likumā, ar kurām noteikta ģenerāluzņēmēju atbildība par apakšuzņēmēju nodokļu nomaksu.

Tāpat abas puses vienojās, ka ir nepieciešams pārskatīt Latvijas Būvuzņēmēju partnerības un VID sadarbības līgumu, paredzot daudz ciešāku dialogu.

"Efektīvākais instruments ēnu ekonomikas apkarošanai būvniecības nozarē ir ģenerālvienošanās par minimālās algas līmeņiem. Jau šobrīd redzam, ka būs nepieciešamas plašas diskusijas ar uzņēmumiem, kā arī nopietns valsts atbalsts un motivācijas pasākumi, lai aptuveni 400 būvniecības nozares uzņēmumi parakstītu ģenerālvienošanos. Aprēķini rāda, ka zemākajai profesiju kategorijai alga pirms nodokļu nomaksas ir aptuveni 700 eiro mēnesī, kas ir būtisks kāpums pret minimālo algu valstī," norādīja Fromane.

Būvniecības nozares kopējais apgrozījums ir 1,7 miljardi eiro. Lai ģenerālvienošanās par minimālo darba algu būtu saistoša visai nozarei, tā jāparaksta uzņēmumiem, kas veido 60% no nozares apgrozījuma jeb aptuveni 1,1 miljardu eiro. Latvijas Būvuzņēmēju partnerības aprēķini liecina, ka vienošanās jāparaksta aptuveni 400 uzņēmumiem.

Jau iepriekš ziņots, ka šā gada 31.maijā Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) un finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) parakstīja sadarbības memorandu ar būvniecības nozares organizācijām. Tā mērķis ir trīs gadu laikā ēnu ekonomiku būvniecības nozarē samazināt uz pusi, vienlaikus stimulējot kvalitatīvas, drošas un ilgtspējīgas būvniecības attīstību Latvijā. Viens no plānā ietvertajiem pasākumiem ir ģenerālvienošanās ieviešana.

Latvijas Būvuzņēmēju partnerība apvieno lielākos būvuzņēmējus Latvijā ar mērķi veicināt būvniecības nozares, kuras pamatā ir drošība, kvalitāte un ilgtspēja, attīstību.