Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Saeimā iesniegta iniciatīva par pensijām bez nodokļa

© F64

Saeimā izskatīšanai ir iesniegti 12 780 iedzīvotāju paraksti par iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) atcelšanu valsts pirmā līmeņa pensijām, un parlamentam jau visdrīzākajā laikā būs jāizlemj, ko rīkoties ar iedzīvotāju iniciatīvu Pensija bez nodokļa.

«Tagad ir brīdis, kad Saeimas deputāti varēs parādīt, vai viņi patiešām domā par sociālās nevienlīdzības mazināšanu, spēj norobežoties no ierēdņu izteikumiem par iztrūkumu apmēru, kādu varētu radīt šī iniciatīva, un atrast veidu, kā mainīt sistēmu, kurā valsts nauda no viena maka tiek pārlikta otrā,» norāda iniciatīvas idejas autori. «Jautājums ir par valsts attieksmi pret iedzīvotājiem, kuri visu mūžu strādājuši un vēlas saņemt cilvēka cienīgas vecumdienas,» saka iniciatīvas autors Arnis Vērzemnieks. Parakstus savāca salīdzinoši īsā laikā - gan portālā manabalss.lv, gan kolektīvajā iesniegumā, kuru varēja parakstīt klātienē vairākās vietās Rīgā, kā arī Salaspilī. Šo iniciatīvu atbalsta daudzas nevalstiskās organizācijas, arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, Latvijas Pensionāru federācija, senioru klubs Rudens, Rīgas Latviešu biedrības Pensionēto skolotāju klubs, Rīgas aktīvo senioru alianse, Salaspils novada pensionāru kopa, biedrība Černobiļa. «Diskusijai par pensiju aplikšanu ar nodokli jāizvēršas plašākai un pēc būtības, ne tikai par to, kas ierakstīts iniciatīvā,» sacīja A. Vērzemnieks. Iniciatīvas mērķis ir veikt grozījumus likumos, nosakot, ka valsts maksātajām pirmā līmeņa pensijām nav jāpiemēro iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Šīs izmaiņas būtu spēkā no 2020. gada līdz 2045. gadam, lai nodrošinātu, ka tieši «paaudzei, kas 1990. gadā izcīnīja Latvijas neatkarību un piedalījās atjaunotās valsts veidošanā, aizejot pensijā, nepazeminātos dzīves kvalitātes līmenis».

Kā piemēru iniciatīvas autori min pensionāru, kura pensija bez piemaksām pirms nodokļu nomaksas ir 300 eiro. Pensijai ir ar nodokli apliekamā un neapliekamā daļa (235 eiro). Summu, kas pārsniedz šos 235 eiro, tātad 65 eiro, apliek ar 23 procentu nodokli. Katru mēnesi valstij pensionārs samaksā 15 eiro, kas gadā ir jau 180 eiro. Attīstītākajās Eiropas Savienības valstīs pensijas arī apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, tomēr tur pensiju apmēri ir ievērojami lielāki, kā arī pensijas neapliekamais minimums ir krietni augstāks. Piemēram, Vācijā pensijas neapliekamais minimums ir 1225 eiro un minimālās algas apmērs ir aptuveni 1200 eiro mēnesī. Lietuvā, Bulgārijā, Ungārijā un Slovākijā, kuras ir Latvijai līdzvērtīgā attīstības līmenī, pirmais pensiju līmenis netiek aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Saskaņā ar Finanšu ministrijas datiem, IIN atcelšana pensijām no budžeta prasītu vairāk nekā

90 miljonus eiro (18,5 miljoni eiro valsts pamatbudžetā un 74 miljoni eiro pašvaldību budžetā).

***

UZZIŅAI

86 procentiem no pensiju saņēmējiem pensijas apmērs ir zemāks par valstī noteikto minimālo algu - 370 eiro, trešdaļai - zemāks par neapliekamo minimumu pensijai - 235 eiro