Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Analizēs, kāpēc izbeidzas kvotas slimnīcās

© F64

Nacionālais veselības dienests Neatkarīgajai apstiprina, ka atsevišķu valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai šajā gadā vairākās ārstniecības iestādēs var būt izveidojies pilns pieraksts gaidīšanas rindā, proti, šajās slimnīcās vai poliklīnikās ir izsmeltas kvotas.

Neatkarīgā rakstīja par situāciju vairākās Latvijas slimnīcās, kurās šogad vairs nav iespējams pierakstīties uz valsts apmaksātiem pakalpojumiem, jo izsmelts visam gadam atvēlētais finansējums jeb kvota. Latvijas Slimnīcu biedrība informēja, ka trijās ceturtdaļās ārpus Rīgas esošo slimnīcu valsts apmaksātie pakalpojumi lielākoties nav pieejami no septembra līdz pat nākamajam gadam. Atsevišķos gadījumos gada kvotas bija izsmeltas jau pavasarī. Kvotu trūkst dažādās medicīnas jomās, piemēram, vizītēm pie otolaringologa, traumatologa, ortopēda, neirologa, ginekologa, pediatra un citiem speciālistiem.

To apstiprina arī Nacionālais veselības dienests, kurš ir nosūtījis vēstuli ārstniecības iestādēm par pacientu pieraksta nepārtraukšanu. «Ārstniecības iestādes līgumu par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu noslēdz kārtējā gada sākumā un līdz ar to ir informētas par visam gadam piešķirtā valsts finansējuma apmēru. Līgums paredz vienmērīgu plānveida pakalpojumu nodrošinājumu visa gada laikā, kā arī prioritāru palīdzības sniegšanu neatliekamos gadījumos,» Neatkarīgajai uzsver NVD speciāliste Evija Štālberga. Atbilstoši līgumam par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu - ja iestādei konkrētajam gadam plānotais valsts finansējums nav pietiekams, lai šā gada ietvaros nodrošinātu plānveida pakalpojuma sniegšanu visiem pacientiem, ārstniecības iestādei ir jāveic pacientu pierakstīšana uz nākamo gadu.

Savukārt, veicot pacientu pierakstu pakalpojumu saņemšanai nākamajā gadā, ārstniecības iestādēm jāņem vērā konkrētiem pakalpojumiem piešķirtā valsts finansējuma apmērs iepriekšējos gados un citus pakalpojumu sniegšanas nodrošināšanai būtiskus apstākļus (piemēram, to, cik ir personāla).

Tāpat NVD plāno veikt līdz šāgada oktobrim sniegto ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu analīzi. Tās rezultātā tiks pārskatīti ārstniecības iestāžu noslēgtie līgumi, izvērtējot neapgūto valsts līdzekļu novirzīšanu pakalpojumu pieejamības uzlabošanai atlikušajā gadā. Kopumā ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai 2016. gadā no valsts budžeta plānoti vairāk nekā 113 miljoni eiro. Savukārt iedzīvotājiem NVD atgādina, ka vienus un tos pašus valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus sniedz daudzas ārstniecības iestādes. Informācija par visām ārstniecības iestādēm, kuras sniedz valsts apmaksātu palīdzību, kā arī aptuvenām gaidīšanas rindām iedzīvotājiem ir pieejama valsts vietnē www.rindapiearsta.lv.