Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

PMLP drīkst prasīt krievu valodas zināšanas

© Ilze ZVĒRA, F64 Photo Agency

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) ir izsludinājusi konkursu uz personāla speciālista amatu, norādot, ka pretendentam nepieciešamas teicamas latviešu valodas zināšanas un labas krievu valodas zināšanas.

Varētu šķist mulsinoši, ka valsts iestāde darba sludinājumā norāda prasību pēc krievu valodas prasmes. Par šo jautājumu Saeimas deputāti gari un plaši diskutēja 2012. gadā, un deputātu diskusijām ir rezultāts - tika pieņemti grozījumi Darba likumā, un nu darba sludinājumā aizliegts norādīt nepieciešamību pēc konkrētas svešvalodas prasmes, izņemot gadījumus, kad tā pamatoti nepieciešama darba pienākumu veikšanai.

Tomēr vairākus gadus pēc likuma grozījumiem realitātē, proti, darba sludinājumos, var pārliecināties, ka lielākoties privātuzņēmēji krievu valodas prasmi, šķiet, prasa pat tiem pretendentiem, kas piesakās darbam amatos, kur vairāk par «labrīt» nav jāpasaka. «Vai valsts iestādes personāla speciālistam vajadzētu prast runāt krieviski?» jautā Neatkarīgās lasītāja, kura uzgājusi PMLP sludinājumu.

Pēc Neatkarīgās intereses par to, kāpēc personāla speciālistam vajadzīgas krievu valodas zināšanas, PMLP skaidroja, ka sludinājums ir papildināts arī ar prasību - angļu valodas zināšanas. Tiešām, vakar sludinājuma teksts bija papildināts, ka prasības pretendentam ir «teicamas latviešu valodas zināšanas un labas krievu, angļu valodas zināšanas». PMLP sabiedrisko attiecību vadītāja Santa Jonāte atsaucas uz iepriekš minēto Darba likuma pantu par izņēmuma gadījumiem: «Personāla speciālista amata aprakstā ir minēts, ka tā pienākumos ietilpst nodrošināt un organizēt personāla atlases procesu, t.i. personāla atlases konkursu nolikumu izstrādāšana, pārbaudes darbu sastādīšana, potenciālo darbinieku interviju veikšana u.c. Lai pilnvērtīgi spētu izvērtēt PMLP kandidātu atbilstību, personāla speciālistam jāsagatavo pārbaudes darbi, kuros speciālists pārliecinās par kandidātu valodas prasmēm gan rakstu darbos, gan mutiski.» Citiem vārdiem sakot, personāla speciālists nevar pārbaudīt potenciālo darbinieku valodas zināšanas, ja pats šo valodu nepārvalda.

PMLP darba specifikas dēļ pakalpojumi tiek sniegti ne tikai Latvijas valstspiederīgajiem, bet arī ārvalstniekiem, tādēļ klientu apkalpošanas speciālistiem, referentiem, nodaļu vadītājiem, kas strādā ar ārzemniekiem, ir nepieciešamas svešvalodu zināšanas, kas norādītas arī darbinieka amata aprakstā. Uz šo prasību telefonsarunā uzmanību vērsa Valsts valodas centra Valodas kontroles departamenta vadītāja Ingrīda Bērziņa - norādot darba sludinājumā prasību pēc konkrētas valodas zināšanām, attiecīgam skaidrojumam jābūt arī amata aprakstā. Pretējā gadījumā nav pamatota prasība pēc krievu valodas zināšanām darba pienākumu veikšanai.

PMLP klientu apkalpošanas speciālistiem nepieciešamas svešvalodu zināšanas, lai spētu saprast no ārvalstniekiem saņemtos dokumentus, un tos var iesniegt latviešu, angļu, franču, krievu vai vācu valodā. Ar šādu darba sludinājumu PMLP vēlējās mazināt arī administratīvo slogu, jo personāla speciālists spētu saprast klienta sūdzībā vai pateicībā rakstīto saturu, neizmantojot tulka pakalpojumus.

***

UZZIŅAI

Darba sludinājumā aizliegts norādīt konkrētas svešvalodas prasmi, izņemot gadījumu, kad tā pamatoti nepieciešama darba pienākumu veikšanai.

Avots: Darba likums, 32. pants, 21 daļa